5 gode tips til hageplanleggingen

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
Et drømmebed av roser og stauder krever litt planlegging. Foto: davidaustenroses.co.uk
Et drømmebed av roser og stauder krever litt planlegging. Foto: davidaustenroses.co.uk

 

Skal du planlegge hagen – enten det er en ny tomt eller en gammel overgrodd hage, kan det være greit å ha tenkt seg litt om før man går i gang.

Under kommer noen punkter som kan være med på å sette sving på tankene. Sett deg ned og skriv gjerne ned stikkord på et papir, hent inspirasjon fra magasiner og nett, klipp ut og lim inn. Og hvorfor ikke lage ditt eget hagekart?

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Beliggenhet – sol og vind

Hvilken herdighetssone er det der du bor og hvor utsatt er hagen din for vær og vind.

Registrere hvor og når sola kommer og går i løpet av dagen. Det er også viktig å finne ut hvor det blåser mest og hvor det er ly for vinden.

Jordforhold – stikk spaden i bakken

Å finne planter som passer til den jordtypen du har i hagen er viktig, og da må du vite hva slags jord du har. For å finne ut av dette må du grave deg under torva. Ofte er det forskjellig jord på de ulike stedene i hagen. Sandjord holder lite på fuktigheten og inneholder som regel lite næring, mens leirjord tørker sent opp og er næringsrik. Begge ytterpunkter kan fint blandes opp til å gi gode vekstforhold til plantene, men ved å plante vekster som trives i den jordtypen som er på stedet, er vi sikrere på å få et vellykket resultat.

Behov – hva skal hagen brukes til

Det er viktig å vite hvordan dere vil bruke hagen, hvilke behov hver og en i familien har.

Skal hagen brukes til aktivitet og lek, eller kun være til pryd? Må gardsplassen være stor nok for flere biler. Hvor skal snøen tippes? Skal det bygges et eget søppelhus? Må område gjerdes inn? Skal det være vedlikeholdsfritt dekke på gardsplass og vei?

Tenk funksjonell struktur, det gjør vedlikeholdet lettere.

Ønsker – dine drømmer

Er det en romantisk frokostplass, eller en stram og moderne uteplass med murt peis og grill som står øverst på ønskelisten.

Drømmer du om en frodig kjøkkenhage med bringebær på geledd eller en fruktlund med dekke av jordbær rundt trestammene.

Bestemors gamle rosebusk med klematis som filtrerer seg inn, eller en lettstelt hage med minst mulig arbeide. Bestem deg for hvilken stil hagen din skal ha og la den passe til stilen på huset. Velg blomster og farger du liker.

Vedlikehold – hvor ivrig er du til å jobbe i hagen

Bruker du hagen til rekerasjon ved å ligge langflat med nesa i en bok og bare nye, eller tømmer du hodet ved å krabbe rundt på alle fire for å luke?

Det er viktig å ikke legge opp til mer arbeide enn man kan klare å hanskes med. Hagen skal være til glede og ikke et ork!

 

Kristin Granum Skoglund bor på en liten plass i solhellinga med utsikt over Mjøsa. Hun er blomsterdekoratør, gartner og har utdannelse som fagtekniker innen park og hage. Kristin driver eget firma, Tun & Hage. Hun lager mye vakkert for hagemagasinet Hageliv & Uterom.

Mer moro fra Min Oase:

Pelargonium – en romantisk favoritt

Ruteliljer, våriris, påskeliljer med flere: Disse løkplantene roper vår!

Få masse hageinspirasjon i hagebladet vårt Hageliv & Uterom!

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Råd & Guider

Siden fortsetter under annonsen