
Middelhavsurten rosmarin har forlengst fått en fast plass i flere tradisjonelle matretter her i Norge, og mange forbinder nok smaken særlig med høst og vinter.
Men det er ikke bare mat du kan bruke rosmarin til, og med de nålelignende bladene som kan minne om granbar, er denne urten en grønn og vakker måte å bringe smak og duft inn i hjemmet i adventstiden.Rosmarin fås kjøpt i potte i de fleste matbutikker, og selv om du kan holde liv i den ved å la den stå lyst og lunt og gi den passe med vann nedenfra, er butikkurtene til for å brukes.
Når du har brukt de kvastene du skulle til steika eller de ovnsbakte potetene, er det bare å fortsette å klippe:

1. I juledrinken.
Sett en stilk rosmarin i cocktailglassene som garnityr. Det gir drinken en fin vintervri i tillegg til at det lukter herlig.
2. Som en velduftende borddekorasjon
En kvist eller to i en skål sammen med noe krydder er veldig enkel, men flott dekorasjon til bordet eller vinduskarmen.
3. Som bordkort. Eller julegavekort.
Rosmarin som er i ferd med å bli tørr, redder du ved å lage bunter som samles med hyssing eller en fargerik snor. Heng dem opp eller bruk som dekorasjon på julegaver eller vinflaska du har med i middagsselskap.
Rosmarin ser noen ganger nesten ut som granbar, andre ganger krøller bladene seg pent og får planten til å se mykere ut. Uansett ser rosmarin i potte også fin ut på kjøkkenbenken så lenge den varer i vintermørket.

5. Til borddekkingen.
Lar du den få litt plass, blir rosmarin en annerledes og velduftende dekor til borddekkingen.
Interessert i mer? Se gjerne også:
Denne bør du skynde deg å kjøpe inn
DIY- Lag fine telysholdere av gamle syltetøyglass
Perfekte inneplanter i mørketida