
Skulle du av og til ønske du kunne snakke med blomstene dine, for å forstå hva de trenger? Her får du noen supre orkide tips som forklarer hva orkideen prøver å fortelle deg!
NB: Det finnes omlag 30 000 ulike former for orkideer. Derfor er det ikke alle råd som gjelder for alle disse artene, men vi beskriver noen vanlige problemstillinger knyttet til orkideer som Phalaenopsis, som pynter opp veldig mange norske hjem.
Dette prøver orkideen din å fortelle deg:
1. Blomsterknoppene faller av
Orkideen trives best i over 20 grader. Er det kaldere enn 12-15 grader, slipper den gjerne blomsterknoppene. Pass på å få orkideen godt innpakket når du kjøper den, slik at den ikke blir utsatt for kald luft på vei hjem. Husk også å flytte orkideen litt unna dersom du lufter på vår, høst og vinterstid, slik at det ikke kommer kald trekke på planten.
Selv om orkideen liker å ha det varmt og godt, så er den ikke så begeistret for å stå rett over en varmeplate, eller i nærheten av varmepumpen. Dette fordi slike varmekilder gjør luften tørr. Da kan den også slippe blomsterknoppene.
Husk at orkideer egentlig hører hjemme i regnskogen, så de blir veldig fornøyde om du gir bladene en dusj med sprayflaske en gang om dagen. Bare pass på så det ikke blir liggende en liten dam med vann i bladfestet. Det kan føre til at bladene råtner. Spray heller ikke rett på blomstene.

2. Det blir sorte og hvite flekker på bladene
Orkideen trives på en lys plass, men den er ikke så begeistret for direkte sol. Står orkideen i et solrikt vindu, får den lett svimerker på bladene. Slike flekker er gjerne sorte med hvitt i midten, eller store og hvite med svartbrun kant rundt.
Vil du har orkideen i vinduskarmen, kan det derfor være smartere å sette den i et vindu som vender mot vest i sommerhalvåret, fremfor mot sør der solen er sterkest.
3. Bladene er slappe
Da vanner du trolig orkideen din for sjelden. Glem det du kan ha hørt om kun en ølkork med vann i uken! Gi heller orkideen din en ordentlig gjennomvanning 1-2 ganger i uken. Bruk lunkent vann, og la den stå og renne godt av i vasken før du setter den tilbake i pyntepotta. Orkideer trives ikke med å stå med røttene i vannet.
4. Bladene blir gule
Ta en titt nedi potta; ligger det vann i bunnen? Hell det bort! Gule blader kommer rett og slett av overvanning.

5. Blomsterstilkene tørker inn
Når orkideen er avblomstret, trenger den ganske lang hvile, før den vil blomstre igjen. Klipp ned blomsterstilkene rett over ett av leddene på stilken. Er stilken imidlertid blitt helt tørr, så ikke fortvil. Da skal du bare klippe den helt ned, og så vil det etter hvert vokse opp nye blomsterstilker fra roten.
I denne hvileperioden kan du gjerne sette planten i et litt svalt rom, der det er ned mot 18 grader. Orkideen trenger også litt mindre vann i denne perioden.

6. Røttene skrumper inn
Et sikkert tegn på at orkideen trives, er at den har store, fine luftrøtter. Skrumper røttene inn og blir tørre, har orkideen din fått for lite fuktighet. Husk at røttene også liker lys, så pass på at de ikke blir innestengt i en lystett potte.
7. Røttene råtner
Har du pottet om planten, men ikke brukt orkidejord? Orkideer trives ikke i vanlig blomsterjord, men i en slags bark som holder på fuktigheten, samtidig som den skal være så luftig at røttene ikke råtner.
For å sørge for at orkideen får nok og jevn fuktighet, kan du med fordel legge noen leca-kuler nedi pyntepotten. Disse kan være jevnt fuktige, men da er det viktig at ikke røttene blir stående rett på leca-kulene, eller i vann. Da kan nemlig røttene råtne.

(Kilder: Interflora, Floriss, Mester Grønn og Norsk Orkideforening)
Mer grønn inspirasjon fra Min Oase:
Hvordan holde liv i orkidéen din