7 vanlige nybegynnerfeil i hagen

Tekst: Line Almhjell/ www.linealmhjell.com. Foto: Colourbox
kommentarer
Er du en nybegynner i hagen? Unngå disse 7 nybegynnerfeilene, så er du langt på vei å lykkes i hagen.
Foto: Colourbox

Står du foran din første hageflekk med passe grønne fingre, men lite erfaring i bagasjen? Alle må begynne et sted, og det er mange feller å gå i på veien til en vakker og frodig hage. Er du en nybegynner i hagen, kommer du langt hvis du unngår disse feilene:

Er du en nybegynner i hagen? Unngå disse 7 nybegynnerfeilene, så er du langt på vei å lykkes i hagen. 1. Ikke gå for hardt ut

Det er fullt forståelig at du har lyst til å bygge drømmehagen fluksens. Men det er mye å lære, og hvis du begynner med for mange forskjellige planter, blomster og prosjekter, risikerer du at du ikke rekker å sette deg inn i ting. Det er bedre å begynne forsiktig og heller bruke mer tid på å lære plantene og forholdene i hagen din å kjenne. Neste år sitter du på mer kunnskap og kan utvide!

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Er du en nybegynner i hagen? Unngå disse 7 nybegynnerfeilene, så er du langt på vei å lykkes i hagen. 2. Ikke plant for tett

De fleste vil naturligvis ha mest mulig ut av den plassen de har, og det fører ofte til at mange sår og planter for tett i begynnelsen. Det fører dessverre til svake planter og dårlige resultater. Les pakningsvedlegg nøye og spør om råd på hagesenteret før du planter.

 

Er du en nybegynner i hagen? Unngå disse 7 nybegynnerfeilene, så er du langt på vei å lykkes i hagen. 3. Ikke krev for mye av spirene

Det er veldig tilfredsstillende å så frø og se dem spire og vokse, men ikke sats alle kortene på det i begynnelsen. Det må gjerne litt prøving og feiling til før du greier å dyrke frem mange nok sunne, sterke planter til å fylle et stort område. Sett for all del i gang med frøene, men varier med å også kjøpe inn stiklinger (og fullvokste planter) fra hagesenteret.

 

Er du en nybegynner i hagen? Unngå disse 7 nybegynnerfeilene, så er du langt på vei å lykkes i hagen. 4. Feilvanning

Det er mange feller å gå når det gjelder vanning. Er du ivrig, er det fort gjort å vanne for mye og for ofte. Uteplanter skal helst vannes når sola ikke står høyt, så tidlig morgen eller i kveldingen er best. Men aller viktigst er å huske på at plantene er forskjellige, så les etiketten, spør fagfolk eller søk etter informasjon på nettet før du pøser på.

 

Er du en nybegynner i hagen? Her er 7 vanlige nybegynnerfeil det er greit å vite om på forhånd!5. Feil samplanting

Hvilke planter som passer sammen handler om mye mer enn farger. Tekstur, jord- og lysforhold og størrelse er også noe å tenke over. I tillegg finnes det vekster som rett og slett ikke trives i hverandres selskap. Les deg opp på samplanting (her på Min Oase, for eksempel) før du velger blomster og planter til bedene dine, det kommer du til å tjene mye på.

 

Er du en nybegynner i hagen? Unngå disse 7 nybegynnerfeilene, så er du langt på vei å lykkes i hagen. 6. Alle blomstene på en gang!

Det er fristende å satse alt på at hagen skal bugne av vår- og sommerblomster, men ikke glem at du sikkert vil bruke hagen på sensommer og høst også. Velg blomster og planter deretter. Med innslag av vintergrønne planter, trenger ikke hagen å se ut som et visnet kratt når frosten setter inn heller.

 

Er du en nybegynner i hagen? Unngå disse 7 nybegynnerfeilene, så er du langt på vei å lykkes i hagen.

7. Lær deg å kjenne jorda

Jord er ikke jord. Finn ut hvordan jordsmonnet i hagen din er, og sett deg inn i de forskjellige typene jord du får kjøpt og hvordan du kan gjødsle. Lær deg også å vurdere jorda i potter og bed ut fra utseende. Noen ganger kan det lønne seg å tilsette frisk jord for at plantene skal trives.

 

 

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med kjæresten og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Planter

Siden fortsetter under annonsen