
Står du foran din første hageflekk med passe grønne fingre, men lite erfaring i bagasjen? Alle må begynne et sted, og det er mange feller å gå i på veien til en vakker og frodig hage. Er du en nybegynner i hagen, kommer du langt hvis du unngår disse feilene:
1. Ikke gå for hardt ut
Det er fullt forståelig at du har lyst til å bygge drømmehagen fluksens. Men det er mye å lære, og hvis du begynner med for mange forskjellige planter, blomster og prosjekter, risikerer du at du ikke rekker å sette deg inn i ting. Det er bedre å begynne forsiktig og heller bruke mer tid på å lære plantene og forholdene i hagen din å kjenne. Neste år sitter du på mer kunnskap og kan utvide!
De fleste vil naturligvis ha mest mulig ut av den plassen de har, og det fører ofte til at mange sår og planter for tett i begynnelsen. Det fører dessverre til svake planter og dårlige resultater. Les pakningsvedlegg nøye og spør om råd på hagesenteret før du planter.
3. Ikke krev for mye av spirene
Det er veldig tilfredsstillende å så frø og se dem spire og vokse, men ikke sats alle kortene på det i begynnelsen. Det må gjerne litt prøving og feiling til før du greier å dyrke frem mange nok sunne, sterke planter til å fylle et stort område. Sett for all del i gang med frøene, men varier med å også kjøpe inn stiklinger (og fullvokste planter) fra hagesenteret.
Det er mange feller å gå når det gjelder vanning. Er du ivrig, er det fort gjort å vanne for mye og for ofte. Uteplanter skal helst vannes når sola ikke står høyt, så tidlig morgen eller i kveldingen er best. Men aller viktigst er å huske på at plantene er forskjellige, så les etiketten, spør fagfolk eller søk etter informasjon på nettet før du pøser på.
Hvilke planter som passer sammen handler om mye mer enn farger. Tekstur, jord- og lysforhold og størrelse er også noe å tenke over. I tillegg finnes det vekster som rett og slett ikke trives i hverandres selskap. Les deg opp på samplanting (her på Min Oase, for eksempel) før du velger blomster og planter til bedene dine, det kommer du til å tjene mye på.
Det er fristende å satse alt på at hagen skal bugne av vår- og sommerblomster, men ikke glem at du sikkert vil bruke hagen på sensommer og høst også. Velg blomster og planter deretter. Med innslag av vintergrønne planter, trenger ikke hagen å se ut som et visnet kratt når frosten setter inn heller.
7. Lær deg å kjenne jorda
Jord er ikke jord. Finn ut hvordan jordsmonnet i hagen din er, og sett deg inn i de forskjellige typene jord du får kjøpt og hvordan du kan gjødsle. Lær deg også å vurdere jorda i potter og bed ut fra utseende. Noen ganger kan det lønne seg å tilsette frisk jord for at plantene skal trives.
Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med kjæresten og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.