8 fine inneplanter som tåler mørke

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Inneplanter som trenger lite lys og som passer fint i stua.
Kongebegonia med nydelige bladtegninger. Foto: floradania.dk

Vi liker gjerne å pynte opp litt i stuene, spesielt nå på vinteren. Men noen planter klarer de mørke rommene bedre enn andre. Når du først skal kjøpe inn nye planter er det lurt å bruke pengene på noen sikre planter som vil trives. Under følger en rekke grønnplanter som kan stå godt inn i rommet.

 

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Kongebegonia – Begonia rex

Denne begoniaen har kommet for fullt de siste årene, for det har kommet mange nye sorter med nydelige bladtegninger og de alle tåler å stå litt inn i rommet. Stilige er de også! Her finnes det veldig mange bladfarger å velge mellom fra helt eller delvis sølvfarget til blader i rosa og lilla. Kongebegonia liker en temperatur på rundt 20 grader og la planten tørke opp lett mellom hver vanning så har du en fin grønnplante i lang tid.

 

21262_39
Blankblad tåler det meste og er en av de tøffe stueplantene. Foto: floradania.dk

Blankblad – Zamioculcas zamiifolia

Blankblad er fra Øst Afrika og har blitt en trofast stueplante her hos oss. Mye for at den er ekstremt tørketålende og krever lite stell. Selv om planten i utgangspunktet vil ha mye lys, tåler den fint å stå mørkere. Den vokser ganske sakte og kan stå langt inn i rommet i flere år uten å ta spesielt skade av det. Med litt stell får den små lyse blomster på en kolbe som er gjemt helt nede i bladverket. Blankblad må tørke helt ut mellom hver vanning, slik at planten ikke råtner. Planten er giftig.

 

air so pure airsopure viersprong 1/1605.650Canon EOS 5D
Arekapalme er en favoritt hos mange og er ofte på tilbud i januar. Foto: obp.no

 

Arekapalme – Chrysalidocarpus lutescens

Planten blir ofte også kaldt fjærgullpalme etter de gule stilkene. Du får kjøpt den i flere størrelser og er en ypperlig plante til å skape atmosfære inne i rommet. Den har findelte, store frodige blader. De blir ofte sådd rett i potten, slik at det kan være mange planter i en potte. Vær ikke bekymret hvis de minste småplantene i midten av potten dør ut, de er lette å nappe ut. Sett planten bort fra varmeovn og peis, slik at du unngår at bladene får brune tupper. Ikke la planten tørke for hardt ut, det er mange planter i en og samme potte, så de drikker mer en du skulle tro. Dette er en lettstelt palme du kan ha glede av i mange år.

 

Den beryktede og kjære svigemors tunge tåler alt uten for mye vann. Foto: floradania.dk
Den beryktede og kjære svigemors tunge tåler alt uten for mye vann. Foto: floradania.dk

Svigemors tunge / Bajonettplante – Sansevieria trifasciata

Dette er en plante mange har erfaring med. Den er en utrolig hardfør inneplante som tåler det meste. Den har en vakker og sterk opprett vekst som er nydelig i store potter. Det finnes flere sorter å velge mellom med gule og hvite striper eller helt grønne blader. Planten kommer fra Afrika og tåler både mye og lite lys, men det den ikke er så glad i, er å få for mye vann. Pass på at planten er knusktørr mellom hver vanning og du er på trygg grunn. Trives den hos deg får du klaser med små hvite duftende blomster på våren.

 

140111_20
Grønnrenner kan stå alene eller henge ned fra en hylle, de er lettstelte planter. Foto: floradania.dk

 

Grønnrenner – Chlorophytum comosum

Hvem har ikke satt noen utløpere i vann av disse plantene når de var yngre? Grønnrenner er en av de letteste plantene å få til og når planten begynner å bli gammel kan du lett lage en ny. Den kommer fra tropiske deler av Sør-Afrika og tåler både mye og lite lys godt. Selv om den kan vokse relativt fuktig har den knoller på røttene som lagrer vann. Dette gjør at den ikke trenger å vannes hele tiden.

Grønnrenner finnes både som helt grønne og med hvite striper i bladene. Når de blir store nok sender de ut utløpere med blomster og nye småplanter som du lett kan lage nye planter av ved å sette dem i vann eller plante dem rett i jorden. Dette er en fantastisk plante for både store og små.

 

Spathiphyllum3_Hedera
Fredslilje er kjent for mange som en vakker stueplante, men den er også en av de mest hardføre. Foto: floradania.dk

 

Fredslilje – Spathiphyllum wallisii

Dette er en sterk plante som kommer fra Mellom-Amerika. Den trives storartet i stuene våre der den unngår den sterkeste solen. Det passer godt å bruke den litt inn i rommet. Vil du ha den til å blomstre godt, vil den gjerne ha mer lys, ellers er den flott som en grønnplante.

Blir denne planten for tørr ser du det fort for den klapper helt sammen. Gir du den vann reiser den seg fort igjen. Det hender at fredslilje kan få brune bladtupper, da har de ofte hatt det for tørt eller stått i veldig tørr luft, som ved en radiator eller lignende. Får den velge selv, vil den gjerne være jevnt fuktig.

 

Sjømannstrøst har dekorative markeringer på bladene som gjør den verdifull som stueplante. Foto: floradania.dk
Sjømannstrøst har dekorative markeringer på bladene som gjør den verdifull som stueplante. Foto: floradania.dk

Sjømannstrøst – Aglaonema

Dette er en gruppe planter med flotte bladtegninger fra tropiske deler av Asia, der den vokser i undervegetasjon. Det gjør den også veldig godt egnet i våre stuer for den tåler å vokse med veldig lite lys. Planten har fine sølvtegninger på bladene som gir noe pent å se på også inni rommet. Hvis den blir stor kan den godt deles, så har du en hardfør plante å gi bort eller beholde selv. Gi den 20 grader og hold den jevnt fuktig, så har du en plante i mange år. Dette er en av de som er gode luftrensere.

 

Image 529
Vi ønsker ofte store frodige planter i stuen, duftdracaena er en av de som tåler en mørk stue godt. Foto: obp.no

 

Duftdracaena – Dracaena fragrans

Vi du ha noe større i stuen er duftdracaena et godt valg. Navnet har den fått for den har hvite duftende blomster i klaser, men det er ikke ofte vi ser dem her hos oss. Det finnes mange fine sorter å velge i med forskjellige grønnfarger og striper på bladene. De mest hardføre er de helt grønne. De kan stå inn i rommet etter ved et vindu og når til slutt helt opp i taket. Blir de for store kan de kuttes tilbake og det vil raskt komme nye skudd fra stammen. Dette er en plante du kommer til å ha så lenge du ønsker å ha den og er vel verdt kjøpet. La den tørke opp mellom hver vanning og en gang i året ta den med inn i dusjen for å dusje av støv. Mer stell trenger den ikke.

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Mer moro fra Min Oase:

Hvordan holde liv i orkidéen din – og få den til å gjenblomstre

Vakre kunstige planter, og hva du skal se etter 

Lettere plante skal du lete lenge etter

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inne, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen