8 hagebesøk du bør unne deg

Tekst: Hanne Aardal  Foto: Gartneriene og hagene
kommentarer
Frodig utsikt hos Flor & Fjære - et av åtte steder vi besøker i denne artikkelen.
Frodig utsikt hos Flor & Fjære - et av åtte steder vi besøker i denne artikkelen.

Noe for øyet og noe for ganen … Mange hager, parker og gartnerier har en også en kafé eller en gårdsbutikk med lokale godsaker. Hit har vi lyst til å dra akkurat nå!

 

Lundberg planteskole. Unn deg et frodig hagebesøk og få med deg vårblomstringen på blomstertorvet på Lundbergs planteskole, og kjøp samtidig med deg noen blomster og busker til sommerens hage. Tidligere lå det et lite småbruk her som hadde en ku og noen sauer. Etter hvert ble eiendommen omgjort til planteskole – det vil si et sted der plantene «går i skole», fra stikling til ferdige planter. I dag kjøper planteskolen inn mer enn den produserer selv, og er per definisjon mer et hagesenter – men definitivt et ekstra hyggelig et!

1. Lundberg planteskole

Mer idyllisk søndagsutflukt enn dette skal du lete lenge etter. Planteskolen, som egentlig er et hagesenter med en koselig tilstøtende kafé, ligger på Helleheia ved Eydehavn i Arendal kommune. Den drives av søsknene Stine, Gina og Teresa Lundberg, og faren deres Karl Fredrik hjelper også til. Her kan du kjøpe alt du trenger av roser, stauder, busker og trær – samt alt du ikke trenger, men bare må ha fordi det er så fint. Du finner også alt av hageutstyr på senteret, og du kan til og med leie kvalifisert hjelp til å designe hagen din, eller til å bistå med den store våropprydningen. Og når det er avtalt, er det bare å sette seg på en benk og kose litt med katten, eller å nyte en kopp kaffe eller et glass vin i den nyoppussede kafeen. lundbergs-planteskole.no

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

 

Norgard Aukrust.
Norgard Aukrust. Her, i disse vakre omgivelsene ved Lom, kan du snuse inn duften av deilige urter, og kjøpe med deg Nordgard Aukrusts egenproduserte te og spekepølse.

2. Nordgard Aukrust

Oppunder Lomseggen i Gudbrandsdalen ligger en gård med solbrune tømmerhus der selveste Olav Aukrust ble født i 1883. I dag er gården drevet av Franziska og Ola Aukrust og deres fem barn. Familien dyrker rundt 150 sorter økologiske urter, som du enten kan kjøpe med deg hjem fra den koselige gårdsbutikken, eller bestille i nettbutikken. Gården produserer også blomster, te, grønnsaker og spekepølse – selvsagt spekket med egne urter. For en 20-kroning kan du vandre fritt på gårdens område og snuse inn de vidunderlige duftene. Ola arrangerer også omvisninger her, med ulike temaer som botanikk, urter og krydder samt økologisk og bio-dynamisk jordbruk.

aukrust-nordgard.no

 

 

Arboretet i Bergen.
Arboretet i Bergen. Rhododendron-blomstringen i Arboretet i Bergen er en fargeeksplosjon av de sjeldne. Ta barna med på piknik, eller rusle en romantisk kveldstur her under den lyse maihimmelen. Blomstrer ikke kjærligheten da, så …

 

3. Arboretet i Bergen

På Milde, 23 kilometer sør for Bergen sentrum, ligger fargerike Arboretet og Botanisk Hage. Fordelt på 600 mål finner du blant annet Nordens største rhododendronsamling, Norges største rosesamling, historiske hageplanter, en lynghage og en japansk hage.Til sammen vokser det over 5000 planter fra hele verden her, og hagen er alltid åpen for publikum. Spesielt spektakulær er den når kultivarsamlingen av rhododendronblomstrer i slutten av mai. Tilbring dagen i hagen med medbrakt mat og drikke, gå en tur ned til sjøen og sol deg i vannkanten – eller nyt en bolle og en kaffe i det idylliske Blondehuset.

uib.no/arboretet

 

 

Dyhre Gartneri.
Dyhre Gartneri. Vidunderlig sted! Favorittgartneri! Estetisk nytelse hver gang! skriver Instagram-følgerne til Dyhre Gartneri under bildene de poster. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

4. Dyhre Gartneri

Blant løvtrær og herregårder sør for Moss, i Rygge kommune, ligger Dyhre gartneri. Her finner du ikke bare alt du måtte ønske deg av roser, sommerblomster, stauder, urter, busker og frukttrær – rundt omkring utendørs og i den hyggelige butikken kan du også finne ting som kafébord- og stoler, plantekasser, kurver, lykter, balkongjern og gummistøvler. Mye har innehaverne kjøpt på markeder i Frankrike. De liker den industrielle stilen, så du kan godt komme over kule lamper, håndlaget verktøy og nostalgiske metallkasser her óg. Nytt av året er at du kan kjøpe noe leskende å drikke i gartneriet som du kan nyte i de frodige omgivelsene. Gartneriet tilbyr også plante- og hageveiledning.

dyhregartneri.no

 

 

Svinviks arboret.
Svinviks arboret. I kaféen i Svinviks arboret kan du kose deg me dhjemmelaget eplekake pyntet med epleblomster fra frukthagen. Etterpå kan du gå på oppdagelsestur mellom rhododendronbusker, bartrær og japansk lønn – med utsikt til fjord og fjell. Vakrere blir det ikke!

5. Svinviks Arboret

Ved Todalsfjorden i Surnadal kommune finner du Svinviks arboret, som ekteparet Halvor og Anne Svinvik begynte å bygge opp på 1940-tallet. Her kan du vandre blant asiatiske rhododendroner, bambustrær og spesielle løv-og bartrær fra hele verden. Du finner også tradisjonelle staudebed, prydbusker og en gammel frukthage her. Ta en tur på egenhånd, eller bli med på en omvisning. Uansett må du avslutte med et besøk i kafeen og nyte de blomsterpyntede søtsakene de selger der. Arboretet har også noen utvalgte planter for salg.

nordmore.museum.no/besøk-oss/surnadal/svinviks-arboret

 

 

Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.
Tromsø arktisk-alpine botaniske hage. Blomstringen foran kaféen i Hansine Hansens hus er en gul blåklokke som heter Campanula thyrsoidea. Den får så seg ganske så fritt her.

6.Tromsø arktisk-alpine botaniske hage

Denne relativt unge hagen ble åpnet i 1994, og hører under Universitetet i Tromsø. Her skulle det egentlig vært arktisk klima, men en gren av Golfstrømmen som går langs kysten av Nord-Norge gjør likevel at Tromsø har ganske milde vintre og kjølige somre. I tillegg til samlinger fra blant annet Himalaya, Kaukasus, Afrika, Sør-Amerika og Nord-Amerika – hagen ligger tross alt like langt nord som nordkysten av Alaska – finner du en rekke nordnorske og arktiske arter her. Hagen har også svært store plantefamiliesamlinger, for eksempel av sildrer, søter og primula. Rusle en tur, besøk Barnas hjørne hvis du har med deg de små, og avslutt med et hyggelig kafébesøk i Hansine Hansens hus, der det også ligger en liten museumsbutikk. Hagen er åpen hele året og har gratis inngang.

uit.no

 

 

Flor og fjære.
Flor og fjære. Frodig er bare fornavnet når du ankommer «sydhavsøyen» Sør-Hidle utenfor Ryfylke.

 

7. Flor og fjære

På øya Sør-Hidle i Ryfylke ligger den spektakulære parken Flor og fjære. Det tar bare 20 minutter å reise ut hit med båt fra Stavanger, men når du kommer frem, føles det som å ankomme en frodig sydhavsøy. Her, innimellom palmer, kaktuser og bonsaitrær, plantes det hvert år 50 000 ulike sommerblomster. Parken planlegges nøye i løpet av vinteren. Gartner Olav Bryn står for designet, mens sønnen Endre er daglig leder. En utflukt til Flor og fjære tar fem timer, inkudert båtturen til og fra Skagenkaien i Stavanger. I løpet av de timene får du en omvisning i hagen, på svingete stier gjennom blomsterhav og forbi fossefall, og etterpå venter en bedre lunsj basert på lokale råvarer.

florogfjare.no

 

Hesnes gartneri
Hesnes gartneri. I gårdsbutikken på Hesnes Gartneri selges alt de dyrker i drivhuset, det vil si over 30 forskjellige grønnsaker og 25 typer tomater! Vegg i vegg med butikken ligger bakeriet, der du kan nyte en deilig lunsj basert på de ferske råvarene.

8. Hesnes gartneri

I Grimstad ligger et gartneri som er minst like innholdsrikt som et kinderegg. Her er to gårdsbutikker, den ene selger sommerblomster og krukker i mai og juni, og den andre tilbyr gartneriets egne grønnsaker, samt lokal mat fra andre produsenter og rustikt interiør. Butikken skal ha det største utvalget av egenproduserte grønnsaker i hele Aust-Agder, og skal du kjøpe med deg én ting, må det bli en av de mange tomatsortene gartneriet har spesialisert seg på. I kafeen får du deilige retter basert på de ferske og meget kortreiste råvarene – og planlegger du en stor fest, kan du også leie selskapslokaler her. Gartneriet er drevet av Katrine Hesnes Jarnes og ektemannen Frode Jarnes, mens kjøkkenet og kafeen driftes av Bjørnar Amdahl, som har bakgrunn som kokk fra blant annet fra Oro, Annen Etage og Theatercafeen.

hesnesgartneri.no

 

Har du en frodig hageopplevelse du vil anbefale oss? Det kan være en besøkshage, et koselig gartneri eller en ekstra grønn kafé for eksempel. Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet!

Mer inspirasjon fra Min Oase:

10 vakre vårblomstrende trær

Tips til ni fine samplantinger

Hagebesøk: Drømmehagen

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen