Alle kan lykkes med Amaryllis

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Amaryllis er en nydelig juleblomst som er like fin som snittblomst som i potte.
Amaryllis er nydelig også som snittblomst - som her, dandert i vase og dekorert med blonder. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Amaryllis har dette elegante og høyreiste over seg som vi setter så pris på. Blomstene er store og blir et naturlig blikkfang i hjemmet. På norsk heter denne planten også ridderstjerne og «de fire verdenshjørner». Det er fordi blomstene som oftest kommer i fire og åpner seg i hver sin himmelretning.

 

Amaryllis er en nydelig juleblomst som er like fin som snittblomst som i potte.
Amaryllis trives godt i vinduskarmen og pottene kan dekoreres med mose for en finere finish. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Amaryllis er en løkvekst alle lykkes med, her er hvorfor:

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Når løken blir gravd opp, vasket og kjørt til Norge har den allerede ferdige blomsterknopper gjemt inni løken, ferdig til å sette i gang. Blomsterstilken begynne å strekke på seg når hviletiden er over og kort tid etter springer de store blomstene ut. Løken inneholder nok vann og næring til at den kan blomstre. Den er ikke avhenging av mye stell for å komme i blomst, ikke rart den har blitt en favoritt hos mange.

 

Amaryllis er en nydelig juleblomst som er like fin som snittblomst som i potte.
Amaryllis passer veldig godt sammen med naturmaterialer som greiner, røtter og bar. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

 

En Amaryllis er faktisk ikke en Amaryllis. Visste du det?

Det har vært full forvirring når det gjelder denne planten i tidligere tider, og det har påvirket det norske navnet den har fått i dag. Før trodde man at denne fine juleplanten var en Amaryllis, så den fikk dette navnet. I nyere tider vet vi at den ekte Amaryllisen er en plante fra Sør-Afrika, mens den vi dyrker i dag og kaller for Amaryllis er en annen plante som egentlig heter Hippeastrum og kommer fra Sør-Amerika. Men siden Amaryllis er en så kjent og mye brukt navn, brukes dette mange steder i verden ennå, også i Norge.

 

Slik steller du din Amaryllis:

Amaryllis er en av juleblomstene som krever lite stell. Vil du at planten din skal stå lengst mulig, bør den stå i et vindu med godt lys. Det vil gi planten din mer energi og det vil gjøre at blomsterstilken ikke strekker seg like mye som den ville ha gjort om planten sto lenger inn i rommet. La planten tørke opp mellom hver vanning, så ikke løken råtner. Amaryllis får store og tunge blomster som ofte trenger oppstøtting. Du kan få kjøpt egne Amaryllis-støtter, men du kan også lage dine egne av bjørkekvister som du kan veve sammen. Når alle blomstene er visnet kan du klippe av hele blomsterstilken nede ved løken, om noen uker vil stilk nummer to komme frem av løken.

Amaryllis er en nydelig juleblomst som er like fin som snittblomst som i potte.
Hvite amaryllis er like vakre i julen som til romjulen og nyttår. Foto:Opplysningskontoret for blomster og planter

 

Vil du ha kortere blomsterstilk? Prøv dette:

Mange synes at blomsterstilken på Amarylllis kan bli lang. Vil du ha den kortere hjelper det å ikke vanne planten. Det vil gjøre at planten bruker vannreservene i løken, men samtidig vil den vokse mindre. Det er viktig at når blomsterknoppene er på vei til å springe ut, må du gi den vann, ellers blomstrer den kortere.

 

Slik får du din amaryllis til å vare lengst mulig:

Siden Amaryllis er en løkplante reagerer den veldig på temperatur. Jo varmere den får det, jo fortere vokser den og jo fortere vil den blomstre av. Sett planten bort fra varmekilder som vedovner og panelovner. Har du mulighet til å sette den kjølig om natten står også blomstene mange dager lenger.

Amaryllis er en nydelig juleblomst som er like fin som snittblomst som i potte.
Amaryllis er nydelig også i gruppe. Dekorer med rødt tau og noen julekuler for en vakker juledekorasjon. Foto:Opplysningskontoret for blomster og planter

 

Når bør du kjøpe inn Amaryllis så den blomstrer til jul?

Det kan vær vanskelig å få Amaryllis til å blomstre akkurat på julaften. Den kan være like fin i førjulstiden som i romjulen, men du kan regulere veksten med å sette den varmere eller kaldere. Det tar lenger tid en du skulle tro å få blomstene frem. For eksempel en løk som er cirka 10 cm høy i blomsterbutikken, vil bruke omtrent 14 dager på å komme i blomst hvis den står i vanlig romtemperatur. De fleste løkene som selger vil gi flere blomsterstilker, slik at blomstringen vil strekke seg over en lengre periode.

Super snittblomst

Amaryllis er også en veldig holdbar snittblomst og er du sent ute kan du kjøpe den som snitt. Amaryllis som snitt selges nesten utsprunget og vil springe ut om kun noen dager. Blomstene står nesten like lenge som snitt som de gjør på løken. Fyll cirka 10 cm med vann i en vase, kutt av 2 cm av stilken (eller til lengden du ønsker på stilkene) og sett stilkene i vasen. Blomstene er fine med vintergrønne greiner fra hagen som sypress, einer og furu. Amaryllis som snitt bør stå kjølig om natten da holder blomstene seg lengst. Vil du ha amaryllis som snittblomst oppunder jul bør du vente med å kjøpe den til den siste uken før jul og sett buketten på et kjølig sted 2–8 grader til du skal bruke den.

Amaryllis er en nydelig juleblomst som er like fin som snittblomst som i potte.
Amaryllis er en veldig holdbar snittblomst, men vent med å kjøpe den før nærmere jul. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Mer grønn inspirasjon fra MinOase.no:

Slik lykkes du med juleroser – også innendørs

Lag de populære mosenissene

De perfekte inneplantene i mørketida

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inne, Inspirasjon, Planter

Siden fortsetter under annonsen