Alt du trenger å vite om svibler

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Dekorasjoner der røttene synes, er mye i trendbildet nå. Kombiner gjerne med flere svibler og lag et vakkert stilleben, gjerne pyntet med kongler, kvister og lys for å sette stemningen. Foto: floradania.dk
Dekorasjoner der røttene synes, er mye i trendbildet nå. Kombiner gjerne med flere svibler og lag et vakkert stilleben, gjerne pyntet med kongler, kvister og lys for å sette stemningen. Foto: floradania.dk

Duften av svibler blander seg med klementiner og julemat – det er helt klart jul! Svibler er en av julens trofaste blomster, og det beste er at de trives uansett hva slags stell de får.

Det botaniske navnet på svibler er Hyasinthus orientalis. I vill tilstand er denne planten blå, og mye mindre i blomsten enn de vi dyrker i dag. De vokser i Tyrkia, nordlige deler av Syria og Libanon.

Hvitte svibler Hyasinter
Svibler er ekstra vakre sammen i gruppe. Litt mose i potta gjør seg fint som dekor. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no

I dag finnes svibler i mange farger: Hvit, lysrosa, rosa, lys blå, blå, lilla, gul og oransje. Sorter med doble blomster finnes også.

Sviblen var ufattelig populær på 1600–1700 tallet grunnet sin gode duft. Det er kanskje ikke så rart, for på denne tiden var bading noe en gjorde noen ganger i året, og man kastet avfall direkte i gatene. Alt som duftet sterkt og godt ble omfavnet. Duftende blomster var populært å bruke i brystlommen for da kunne man ta en sniff når odøren ble for sterk.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

For mange er duften av svibler selve symbolet på jul, for allergikere er planten direkte plagsom og noen syntes duften kan bli for sterk.

Hyacinthus-20141029Y61A3909
En enkel juledekorasjon med svibler i gjennomsiktige små potter. Gamle glass kan også fint brukes. Pynt gjerne med litt kongler- som her. Foto: floradania.dk

 

Slik steller du svibler:

Svibelløken har dannet blomstene sine allerede på sommeren, men de er gjemt nede i løken. Når vi kjøper disse plantene er knoppene på vei opp. Svibler har mye vann og energi i selve løken, nok til å vokse og få blomstene til å springe ut. Så nesten uansett hva slags stell den får vil den vokse og blomstre godt.

For å stelle løken best mulig må vi la den tørke lett opp mellom hver vanning. Løken bør aldri stå i vann.

Svibelvaser er veldig populært å bruke, og da vaskes røttene rene for jord og løken settes i vasen. Vannet skal gå opp til rett under løken.

Svibel i potter
Svibler kommer i mange farger. Lilla er kanskje, sammen med hvit, spesielt populær i adventstiden. Foto: Kenneht Ingebretsen/gardenliving.no

I blomst til rett tid

Mange vil ha dem i blomst på julaften, men syntes det er vanskelig å få dem i blomst til rett tid. Hvor nærmere julen vi kommer, jo større er sjansen for at butikkene blir utsolgt også. En svibel bruker alt fra en uke til 14 dager på å komme ut alt etter hvor langt den er kommet når du kjøpte den, og hvor varmt de står.

Du kan fint holde svibler tilbake ved å sette dem kaldt, som på trappa, (hvis det er over null grader) eller i kjøleskapet. Trenger du at de kommer fortere, så sett dem varmt til du ser at knoppene begynner å bli store.

Skal du beholde sviblene lengst mulig, sett planten kjølig om natten, og bort fra varmeelementer. Står planten varmt står blomstene kortere.

 

Det er mulig å prøve å time blomstringen til julaften eller julefesten. Lys og varme er viktige stikkord. Men uutsprungne svibler er heldigvis også veldig dekorative. Foto: floradania.dk
Det er mulig å prøve å time blomstringen til julaften eller julefesten. Lys og varme er viktige stikkord. Men uutsprungne svibler er heldigvis også veldig dekorative. Foto: floradania.dk

 

Smarte svibel-tips

  • Du kan ta vare på løken til våren og plante den ut i hagen på et solrikt og drenert sted. Sett planten lyst og kjølig etter blomstring. La planten tørke lett opp mellom hver vanning og gi gjerne gjødselvann. Ikke ta bort bladene, de er med å samle næring til løken.
  • Svibler er fine snittblomster som står lenge. Kjøp dem ferdig som snittblomst, eller kutt av blomsten når den springer ut. De er fine i vaser eller i dekorasjoner.
  • Bruk litt grønn mose rundt selve rotklumpen, bind den sammen med litt brun hyssing. Det blir rustikt og vakkert. De er fine dekorasjoner på bord eller hengende i lamper og vindu.
  • Sett svibler litt bort fra sofakroken, de dufter sterkt og kan bli for mye. Står de litt lenger unna sprer de en svakere, mer behagelig duft.
  • Svibelsaft kan være irriterende på huden for noen, vask hendene etter at du har håndtert planten.
  • Det finnes ingen helt røde svibler, men mange blomsterbutikker og produsenter vil gjerne selge røde svibler. Du vil fort se at planten er mørkrosa på det beste.
  • Hvis svibelløkene er alt for tørre når knoppene springer ut, kan blomstringen bli mye kortere. Unngå dette ved å vanne jevnlig.
  • Blomsterstilken på disse plantene kan bli lange inne opptil 30 cm, og vil trenge støtte. Bjørkekvister er flotte til dette.

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Mer grønn inspirasjon fra MinOase.no:

Slik lykkes du med juleroser – også innendørs

Lag de populære mosenissene

De perfekte inneplantene i mørketida

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Inspirasjon, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen