Året rundt i kolonihagen

Tekst: Birgit Schmidiger. Foto: Ragnar hartvig
kommentarer

Vi har fulgt en ivrig kolonist gjennom året, og én ting er sikkert: Det er ikke størrelsen det kommer an på – her dyrkes herlige måltider på liten plass.

I midten av april låser Øystein Gundersen døra til leiligheten sin i Oslo sentrum, og reiser de få kilometerne opp til Solvang kolonihage på Nordberg. Der blir han boende til oktober. Dette har han gjort i 10 år, og han kan ikke tenke seg noe bedre!

– Det aller beste med dette stedet er at det er litt ferie hver dag. Selv om jeg går på jobb, kjenner jeg skuldrene senke seg så snart jeg nærmer meg kolonihagen.

I denne kolonihagen jobbes og planlegges det året rundt. Se tipsene sesong for sesong, for grønnsaker, planter og blomster. Kjøkkenhage. Her står det ei kolonihytte fra 1930-tallet, og en hage proppfull av alt fra eksotiske vekster til bugnende grønnsakskasser. – Jeg liker å prøve noe nytt hvert år. Presse litt grenser og se hva jeg får til å gro.

Hageinteressen har han hatt siden han var liten gutt i Bamble i Telemark. Da han flyttet til Oslo, bodde han noen år uten hage, men det gikk ikke…

– Etter fem år på venteliste fikk jeg kjøpe denne parsellen. Nå er ventelistene enda lengre, så kolonihager i storbyen er en knapphetsressurs, dessverre, sier Øystein. Han har anlagt utekjøkken med vann, og den nyeste anskaffelsen er en vedfyrt bakerovn i hagen. Er du så heldig å kjenne Øystein, kan det nok bli noen velsmakende kvelder i kolonihagen til sommeren… Kolonihagelivet er nemlig veldig sosialt. – Her får du sommervenner fra hele byen som du ellers ikke ville blitt kjent med – med ulik sosial bakgrunn, men felles interesse for kolonihagelivet.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

I denne kolonihagen jobbes og planlegges det året rundt. Se tipsene sesong for sesong, for grønnsaker, planter og blomster. Kjøkkenhage.
Såkassene har Øystein laget selv. Jorda på Nordberg er hovedsaklig dårlig leirjord, så her har han fylt på med ordentlig matjord.

Vinteren bruker jeg på å …

 • Planlegge! Hva skal jeg satse på denne sesongen? Jeg driver også vekselbruk, altså dyrker jeg ikke samme planter i samme bed hvert år, for å unngå plantesykdommer. Da må det litt planlegging til.
 • Jeg drømmer meg bort med frøkataloger og bestiller frø. Det er spennende å prøve noe nytt! Jeg sår for eksempel seks-sju salatsorter hvert år.
 • Beskjæring av frukttrær og hasselhekk er også en fin vinteraktivitet.
 • Jeg sår planter som trenger lang forkultivering, som tomat og artisjokk. De får stå inne, og ved påsketider flytter jeg dem ut i drivhuset. Nesten alt av grønnsaksplanter sår jeg imidlertid selv, jeg kjøper lite på hagesenteret.
I denne kolonihagen jobbes og planlegges det året rundt. Se tipsene sesong for sesong, for grønnsaker, planter og blomster. Kjøkkenhage.
Til venstre: Pottemaker (med dette treredskapet kan du lage priklepotter av papir), plantesnor, og pottebørste trengs i vårsesongen. Til høyre: Den spede begynnelsen til grønnkål. Praktisk med en Plug Plant, som gjør det lettere å prikle om.

Om våren er det full guffe!

 • Jeg rydder staudebed og erstatter planter som ikke har tålt vinteren. Når jeg prøver så mye nytt, er det alltid noe som ikke funker.
 • Klargjøring og gjødsling av grønnsaksbedene – jeg bruker kompost og naturgjødsel, og lager både varm- og kaldkompost. Alt matavfallet går i komposthaugen – det eneste jeg kaster er bein!
 • Jeg sår og forkultiverer grønnsaksplanter og sommerblomster inne.
 • Setter matløk og poteter.
 • Sår salat, grønnsaker og sommerblomster på friland.
 • Jeg setter ut middelhavsvekster som har overvintret innendørs. Jeg har blant annet et stort oliventre som har fulgt meg i 20 år, smuglet inn fra Paris. Det er jeg veldig glad i! Jeg har også et fikentre, laurbærtre, afrikanske liljer og en svær pasjonsblomst.
 • Hønene kommer! De overvintrer på en videregåeende skole, og reiser på sommerkoloni hit. I fjor hadde jeg tre høner, og var helt selvforsynt med egg – og vel så det. Så en fin vårsyssel er å sette opp hønsegården og klargjøre hønsehuset.
I denne kolonihagen jobbes og planlegges det året rundt. Se tipsene sesong for sesong, for grønnsaker, planter og blomster. Kjøkkenhage.
Glassverandaen er fin å sitte og lese på, og til å skue utover det lille, frodige riket.

Sommeren skal nytes

 • Jeg passer på å nyte livet! Jeg jobber i hagen hver dag, men det er viktig å sette seg ned og kose seg også. Solsenga jeg kjøpte har ikke vært framme de siste fem åra, men det blir mange fine stunder med bok på glassverandaen.
 • Nå kan jeg høste de første grønnsakene. Reddik, salater og løken er gjerne klare i midten av juli. Jeg plukker også bringebær og jordbær og lager syltetøy.
 • Vedlikeholdsgjødsling av grønnsaksbed med naturgjødsel. Jeg ettergjødsler gjerne en til to ganger i løpet av sesongen.
 • Jakter på brunsnegler! Her gjelder det å være iherdig og fjerne dem så snart du ser dem. Sensommeren og høsten legger de nemlig egg, så da blir én brunsnegle fort til hundrevis! De liker mørke og fuktige områder, så det kan være lurt å ikke tilrettelegge forholdene for mye for dem, og heller ha en ryddig hage.

I denne kolonihagen jobbes og planlegges det året rundt. Se tipsene sesong for sesong, for grønnsaker, planter og blomster. Kjøkkenhage. Høsten er tid for belønning

 • Nå kan jeg endelig høste frukt og grønnsaker. Noe av det aller viktigste med hage er å ha noe du kan spise! Å dyrke mat uten å bruke gift – jeg bruker verken sprøytemidler eller kunstgjødsel – er hovedpoenget for meg.
 • Sette blomsterløk, som tulipaner, påske- og pinseliljer, liljer og våriris.
 • Sette hvitløk. Dytt noen hvitløksfedd ned i jorda før frosten kommer, så er hvitløken noe av det første som kommer opp om våren. Gresset på hvitløken kan du klippe opp og strø på maten, brukes som gressløk.
 • Beskjære kirsebær- og plommetrær.
 • Tømme og rengjøre drivhuset.
 • Ta ut av varmkomposten.
Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Hagebesøk, Kjøkkenhage

Siden fortsetter under annonsen