Slik tar du vare på bærbusker

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
FOTO:  Liv Sandvik Jakobsen
FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

 

Heldig er du som har bærbusker i hagen! Men hvordan skal du pleie dem riktig?

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Rips og solbær

Rips og solbær har ganske like krav til stell, og begge modner best i full sol. De største og fineste bærene kommer gjerne på grener som er 2-4 år gamle, og derfor bør de eldste grenene fjernes slik at de yngre kan komme fram i lyset.

Beskjæringen gjøres helst på senvinteren, eventuelt tidlig vår, før de nye bladene kommer. Da er det enklere å se hvilke som skal kuttes vekk.

Både solbær og rips er robuste og kan vokse i ganske tøft klima. Plant dem i god og løs jord, gjerne tilsatt kompost og med minimum 1,5 meter mellom hver busk. Dette blir store busker, og skal det plantes flere rekker bør det være 2–3 meter mellom radene.

I gamle hager kan det fortsatt stå igjen barhekker som innramming, og disse tåler godt å fornyes med hard tilbakeskjæring tidlig på våren. Husk å gjødsle, enten med kompost som legges innunder buskene, eller tørket hønsegjødsel.

Hakk ikke for mye ugress innunder buskene, men dekk heller til bakken med for eksempel gresskutt. Røttene ligger grunt og kan fort ta skade ved for mye romstering i bakken.

 

Bringebær

Akkurat som villbringebær, trives hagebringebær best i sol med noe halvskygge, og i jord som er jevnt fuktig. Bringebær er en skogplante som vokser i lett sur jord, og får planten noenlunde samme vekstforhold i hagen, vil den antagelig få mindre angrep av bringebærskuddsyke (lilla skjolder på årsskudd om høsten).

Feltet bør dekkes med god løvkompost blandet med for eksempel barnåler og kugjødselkompost. Planteavstand er ca. 50 cm i raden, og ca. 150 cm mellom radene.

Bringebærene vil komme på 2-årige skudd, så derfor må vi tålmodig vente til neste sommer før vi kan smake på herlighetene.

 

FOTO: Colourbox

 

Jordbær

Dekk til jorden under jordbærene med halm, så får du færre snegler og ugress. På varme og tørre sommerdager vil dessuten bakken holde bedre på fuktigheten. Og skulle det bli mye regn, vil bærene holde seg rene og pene, helt til de har havnet oppi kurven.

Du kan også plante jordbær i krukker. Bruk store frostsikre krukker med drenering i bunnen, og dyrk i god næringsrik jord. Når høsten og frosten kommer, bikkes krukken over på siden og legges i skyggen. Et stabilt snødekke vil ligge som en isolerende dyne, men et lag med strie vil også gjøre samme nytten.

Neste vår reises krukken opp igjen og plasseres tilbake i sola, og så er det bare å glede seg til en ny sommer med blomster og søte bær. Etter hvert har det kommet flere remonterende sorter på markedet, men Ostara er antagelig den som er mest vinterherdig.

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Sett sammen din egen sommerbukett

Få en vakker hage med akeleier

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen