
En hage med bærbusker, jordbær og en liten kjøkkenhage gir smaksopplevelser som kan bli evigvarende barndomsminner. Bær, akkurat sånn som de er, byr på overraskende smaksopplevelser for små munner. Selv om du ikke har tenkt å drive matauk i stor skala, er bær i hagen til stor glede og nytte. Har du vaniljesaus eller is i bakhånd, vil du aldri mangle sommerdessert!
Barnas hage:
- Solbærbusk
- Bringebær
- Jordbær
- Rabarbra
- Ringblomster
- Sukkererter
- Reddiker
- Poteter
- Gulrøtter
Solbærsyltetøy
- 1 kg moden, renset solbær
- 1 l vann
- 2 kg sukker
- Ev. stivelse for kokesyltetøy
Vann og bær kokes opp. Trekk kjelen til side og tilsett sukkeret mens du rører. Rør i 10 minutter til alt sukkeret er oppløst. Fyll på steriliserte glass dersom du ikke skal fryse syltetøyet. Oppbevares kjølig.Nydelig til vafler, pannekaker, sveler, lapper, bløtkaker, ristet brød… Og til skarpe oster! Om det blir for tynt, særlig om bærene ikke har nok pectin i seg, kan du tilsette en pose Certo eller Jam for kokesyltetøy.
Hjemmelaget jordbærsaft
Barnas sommerfavoritt! Bruker du ikke konserveringsmiddel, bør saften drikkes i løpet av et par uker. Jordbærrestene blir godt syltetøy med litt sukker i.
- 1 kg jordbær
- 3 dl vann
- Saften av 1 sitron
- 300 g sukker per liter silt saft
Legg bær, vann og sitronsaft i en kjele. Kok langsomt opp. Småkok under lokk på svak varme til bærene safter seg. Hell væsken i et sileklede, la saften renne godt av. Mål saften. Hell tilbake i kjelen. Kok opp, rør i sukker. Kok til sukkeret er løst opp. Skum av. Fyll saften på rene flasker. Oppbevar saften kjølig.

Å få ha en egen liten salgsbod med godt fra hagen er himmelsk for en liten kremmersjel.