Blomkarse til hygge og nytte

Hulda Lyngmo Slettnes/@ingeborgstua
kommentarer
9

 

Blomkarse er en sommerplante jeg har vokst opp med. Jeg kan huske at jeg som lita jente beundret de bugnende blomstene som moren min hadde plantet i et berg der vi bodde. Jeg har alltid hatt blomkarse i hagen, denne sjarmerende planten som kommer i gule, orange og røde farger, sjatteringer og ensfargede. Når blomkarsen blomstrer trer et vell av farger frem.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Blomkarse

Under finner du litt informasjon om stell av blomkarse, og hvor det kan være fint å plante den. Visste du forresten at man kan spise blomkarse?

 

 

11

 

Blomkarsen trives når den får litt gjødsel i kurven eller i krukken ved planting. Den vil også ha rikelig med vann, da det er en vannholdig plante. På varme sommerdager bør den vannes daglig.

Blomkarsen gjør seg også godt i en ampel, som vist på bildet over. Får blomkarsen utvikle seg fritt vil det bli en frodig og stor plante.

 

 

10

 

Jeg har også plantet blomkarse i en gammel kasse. De vakre, fargerike blomstene kommer ekstra godt fram mot de slitte materialene i kassen.

 

 

1

En gang i tiden stod det en flaggstang plassert i steinen på toppen her. Den gamle kassen som stod igjen har fått selskap av blomkarser. Her vokser de fint og slynger seg utover. Noen forgreiner seg også oppover steinen.

 

 

5

Blomkarsen kan sås ute om våren, men det er også mulig å så den inne. Prikle den og la den stå i drivhus til den skal plantes ut. Her har jeg plantet noen ved steinkanten av bedet. Jeg legger den mer og mer til side etter hvert som den vokser, slik at den ikke skal ta over for mye av bedet.

 

 

 

6

 

Ved uteplassen her ved havet, trives blomkarsen godt.

 

 

7

For å skape en fin fargekombinasjon i hagen, kan du la et møbel eller en krukke ta opp farger som er i blader og blomster. Den grønne stolen og leveggen på uteplassen står godt til blomkarsens grønne blader og fargerike blomster.

 

 

12

Blomkarsen kan også brukes i sommersalaten, men husk at du må skylle blomstene godt før bruk!

 

 

4

 

Når høsten kommer kan du plukke frø av blomkarsen. Disse kan du oppbevare tørt gjennom vinteren, og når våren kommer kan du så frøene og få nye planter.

 

Dersom du liker fargesterke blomster og slyngende bladverk vil blomkarsen være noe for deg!

 

 

Hulda Lyngmo Slettnes er gjesteblogger for Min Oase. Hun er selvlært fotograf, blomsterdekoratør og stylist, og har en trofast følgerskare på Instagram (@ingeborgstua). Hulda bor i Harstad, i et nydelig landlig hus fra 1896, har vokst opp med hage og blomster og har over snittet stor interesse for gamle hus, hage og interiør. 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Se hva du kan gjøre med armeringsnett!

Disse skadedyrene bør du kunne kjenne igjen

Kreativ med tulipaner (hva med en tulipangardin?)

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen