Blomster for nybegynnere

Line Almhjell/www.linealmhjell.com
kommentarer

 

Jeg har en liten balkong med et veldig fint espaljé festet til den ene kortsiden, men det har aldri helt kommet til sin rett. Jeg har stort sett brukt det til å henge potter på, og prøvd meg på noen eføyplanter som aldri vokste noe særlig. I år ville jeg ha mer action!

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Blomster for nybegynnere

Jeg vurderte klematis og noen andre fargerike klatrere, men til slutt kom jeg ut fra hagesenteret med en liten humleplante i papirposen. På merkelappen sto det «rasktvoksende» og «voksegaranti», men jeg visste ikke helt hva det ville si.

 

Da var planten omtrent 30 cm høy og ganske smal. Den hadde sikkert likt en skikkelig kasse å stå i, men jeg brukte det jeg hadde fra før, en potte som kunne henge på rekkverket.

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

De tynne stilkene hang utover i begynnelsen, så jeg bandt dem løst opp med hyssing for at de skulle få tak på rekkverket. Hyssingen er der fremdeles, men nå er den nesten gjemt i løvverket, og planten trenger den ikke lenger i det hele tatt.

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

For, wow, den «rasktvoksende»-merkelappen, var virkelig ikke tull! På tre uker hadde humleplanten klatret opp balkongrekkverket og var kommet til espaljeet. To uker etter det igjen, var toppen av espaljeet nådd. To meter på fem uker!

 

Underveis hadde jeg ikke gjort annet enn å sørge for nok vann, gitt noen runder med næring og plukket av en håndfull sommerfugllarver.

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

Humleplanten bruker mye energi på å komme seg opp, opp, opp. Nå er toppen av espaljeet mitt nådd, og det er ikke mer å klatre på, uansett hvor mye planten strekker seg og leter. Planten kan visstnok bli 6-7 meter høy, og vokse så mye som 20 cm i døgnet på det meste.

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

Når stilkene over toppen er blitt lange nok, bøyer jeg dem forsiktig ned og trer dem inn et ledig sted i espaljeet. Planten tar raskt tak og begynner å klatre oppover igjen, så på den måten kan jeg sørge for at bladverket blir enda mer fyldig.

 

Jeg kjøpte humleplanten min i begynnelsen av mai, og rundt månedsskiftet juni/juli dukket de første blomsterknoppene opp. De er fremdeles bare noen millimeter store, men når de kongleaktige blomstene slår ut i august, vil de (forhåpentligvis) se slik ut:

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.
Humleblomster (Foto: Colourbox)

 

Humleplanten er flerårig, men visner helt ned til rota hver vinteren. Utpå høsten kommer jeg derfor til å klippe den helt ned, og så får jeg vurdere om jeg skal gi den litt mer jord å boltre seg i til neste vår. Foreløpig har den i alle fall gitt meg akkurat det jeg var ute etter, en skjermende og frodig vegg på balkongen.

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

 

Humle er en rasktvoksende klatreplante som fort blir grønn og frodig uten å kreve for mye.

 

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med kjæresten og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Nydelig hageportal du kan lage selv (av billig armeringsnett)!

Kreativ med tulipaner (hva med en tulipangardin?)

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen