Blomster og eteriske oljer

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
IMG_5555

 

Ingenting skaper så mange følelser og minner som dufter. Og for mange av oss er det nettopp luktene i hagen som vekker minner fra da vi var små, da vi tuslet rundt blant høye, duftende stauder og gigantiske rosebusker. Ikke så rart at vi ønsker oss vår egen dufthage! Når de vakre blomstene dufter i tillegg, blir hagen enda mer levende – og med litt planlegging kan vi nyte hagens deilige lukter gjennom hele sesongen.

Men visste du at duften på blomstene, sammen med fargen, er ment for å tiltrekke pollinerende insekter som bier og humler?

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Blomster og eteriske oljer 

Sterkt duftende bladverk, derimot, er ofte plantens egen forsvarsmekanisme, beregnet på å skremme vekk beitende dyr og sugende insekter. Enkelte duftende planter og urter inneholder store mengder eteriske oljer. Disse har gjennom tidene vært dyrket til medisinsk bruk, men også for smakens skyld. Fortsatt brukes for eksempel timian i tannpasta.

 

Under har vi samlet et knippe blomster som dufter himmelsk.

 

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Liljekonvall

Allerede i mai folder liljekonvallene ut bladene sine. Og etter hvert stikker tynne og flate blomsterstilker opp, med små dinglende klokker. For hver blomsterstilk som trekkes opp, høres et lite knepp! Tenk at de bitte små blomstene kan fylle hele stua med deilig duft!

Husk bare å vaske fingrene, liljekonvallen er giftig.

 

 

Syrin1_red
Syrin. FOTO: OBP

Syrin

Så snart liljekonvallenes blomstring går mot hell, springer syrinbuskene ut. Store og trofaste står de, ofte i ytterkanten av hagen, neddynget av sine duftende fiolette eller hvite blomstertopper – og det er fristende å fylle hele huset! Skraper du av barken før du setter syringrenene i vasen, holder de mye lenger.

 

 

DuftkaprifolLoniceracaprifolium1_red
Duftkaprifol. FOTO: OBP

 

Duftkaprifolien og fioler

Midt oppi all herligheten blomstrer duftkaprifolien med sine gulhvite, lett rødmende blomster på lange, slyngende greiner, og rundt «beina» titter blyge fioler fram fra tette, grønne tuer. Jo oftere du plukker dem med deg inn, desto flittigere blomstrer fiolene, ja faktisk gjennom hele sommeren!

 

 

Martagonlilje7_red
Martagonlilje. FOTO: OBP

 

Martagonliljene

Martagonliljene stikker freidig turbanene sine opp på høye, stive stilker og blomstrer i juni til litt ut i juli. De dufter sterkt og godt, men innendørs kan det kanskje bli i meste laget. Se opp for pollenknappene, som setter sterk farge på duker, for ikke å snakke om skjorteermer.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Duftskjærsmin. FOTO: OBP

 

Skjærsminbusken

Så er de varme julikveldene her, fylt av tunge dufter fra skjærsminbusken. Kanskje lurt å plante den et lite stykke unna terrassen, med sin bedøvende, men herlige duft.

 

 

Pink rose
FOTO: Getty Images

Roser

Nå bugner også hagen av blomstrende, gammeldags rosebusker. Rosa de Rescht er en vakker portlandsrose som blomstrer flittig i hele juli med fylte små roser i karminrødt. Den lukter sterkt og godt og holder seg fint noen dager i en vase. Den remonterer også utover sensommeren. Nuits de Young er en vakker moserose med en usedvanlig dyp purpurfarge på de fløyelsaktige kronbladene, ja nesten brunrød. Blanch Moreau er en annen moserose med vakre, hvite roser og rustikke knopper. Stilkene på moserosene er fascinerende! Med sitt moseaktig belegg får også de et rustikt utseende. De dufter alle sterkt og godt, men blomstrer kun noen uker i juli. Og så, med sensommeren kommer endelig høstfloksen. Store og duftende, i hvert fall de gamle sortene. Plukk dem inn og sett dem i store vaser før høstregnet kommer, og nyt hagens siste blomsterduft innendørs.

 

I nyeste utgave av Hageliv & Uterom finner du en nydelig plakat av våre duftende hagevenner i A4-format. Her kan du laste ned plakaten i A3-format – og printe den ut og henge den på veggen om du vil.

 

Vi blir veldig glade om du tagger oss med @minoase hvis du legger ut et bilde på Instagram!

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Lag dette nydelige blomsterhjertet av eukaplyptus

Kreativ med tulipaner (hva med en tulipangardin?)

Vakker makraméhenger til potter – som alle kan klare

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen