Hvordan plante blomsterløker

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
FOTO: OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter)
FOTO: OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter)

 

De fleste blomsterløker trives best i lett til middels tung jord. For å finne ut hvilken jordtype du har i hagen, kan du prøve å rulle en håndfull jord mellom hendene. Lett jord drysser ut mellom fingrene, mens middels tung jord kan formes til en klump som lett smuldrer fra hverandre. Dette er den rette jorden for løkene dine – det vil si stort sett vanlig, god hagejord!

Unngå å plante løk i områder der det står jevnt med fuktighet. Løkene trenger riktignok fuktighet for å klare å strekke blomster og blader opp mot lyset, men godt drenert bør det allikevel være. De tidligste løkplantene stikker frem så snart snøen og telen er borte, og trives aller best i sol. De kan derfor fint vokse innimellom busker og trær som fortsatt står nakne.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Ville tulipaner som nøkkerosetulipan og skogtulipan blir bare flere og flere etter som årene går, det samme gjelder rutelilje, krokus og russeblåstjerne – i hele tatt de som så vakkert er illustrert på plakaten. Triumph-tulipaner har dessverre lett for å gå ut etter noen sesonger, men da får vi heller fylle på med noen nye.

 

Blomster2
LØKBLOMSTER: Rutelilje og våriris. FOTO: OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter)

 

Slik legger du de forskjellige løkene

Vårblomstrende løk legges i september slik at løkene rekker å danne røtter før vinteren. Regelen er å legge løkene tre ganger så dypt som løkens høyde. Gi samtidig litt løkgjødsel som matpakke.

Løk som passer til forvilling i plen eller innunder busker og skogkratt legges rett i bakken. Løk som skal tas opp eller omplantes ofte, kan legges i en løkkurv. På hagesentrene får du kjøpt både kurver, spesielle løkspader og riktig gjødseltype for løker.

Krokus, snøklokke, våriris, rutelilje, perleblomst og russeblåstjerne legges alle ca. 5 cm dypt. Villtulipan og vårpryd legges ca. 10 cm dypt. Tulipan legges 10-15 cm dypt, og påskelilje, pinselilje og tasett legges ca. 15 cm dypt.

Tidligblomstrende løker er noen tøffinger som tåler noen kuldegrader på natten uten at det går ut over blomstene, og behøver derfor ikke å vinterdekkes.

 

Blomster
FINE BLOMSTER: Påskelilje og russeblåstjerne. FOTO: OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter)

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Lag et bord i hagen av en gammel dør

Duftene blomster gir dobbel glede

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen