La det blomstre hele sesongen

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
FOTO: Colourbox
FOTO: Colourbox

 

Hvem ønsker seg vel ikke blomster som kan blomstre hele sesongen?

Her er blomstene som overtar stafettpinnen for hverandre – enten du foretrekker det stramt eller frodig.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Stramt og stilrent

 

Gå for tydelige kanter:

Ønsker du deg først et stramt bed, må du ikke slumse med kantene, og nettopp derfor bør du tenke over hvilke kanter du skal velge. Se deg litt rundt og finn materialer som passer til huset eller det du allerede har brukt i hagen. Kantstål er superfint til både rette og buede linjer, samtidig som det også er lett å knekke til vinkler. Og det beste av alt er at det er enkelt å sette ned i jorda!

Kantstein kan også være riktig så flott, enten av granitt eller støpt betongstein. Uansett hva du velger av kantstein bør du gjøre det skikkelig, så vatre opp og sett dem i betong slik at de ikke flytter seg med telen. Da vil heller ikke ugresset utenfra så lett klare å krabbe inn i bedet.

 

Blomster5

 

Tenk linjer og proporsjoner:

Ekstra flott blir det om du finner en linje eller en form på for eksempel huset som du tar igjen i bedet. Peile deg inn mot et hushjørne, eller der et vindu eller en dør starter eller slutter, for eksempel. Slik får du ryddige linjer som henger sammen med det som ligger bakenfor, som huset, garasjen eller hva det måtte være.

Tenk også over størrelsen på bedet i forhold til sitteplass, vei og husvegg. Bruk tid på å planlegge og trekk gjerne opp snorer for å se hvordan den faktiske størrelsen blir. En markeringsspray er også kjekt da fargen klippes vekk med gresset.

 

Blomster6

 

Velg planter med kontraster:

Stramme bed gjør seg kanskje best med få sorter som har tydelige former og kontraster. Ryddige, tette tuer av blader mot stive, rette blomsterstilker, samt tette og runde busker mot flate dekkende tepper. Også her bør plantene plantes med gjentagelse. I tillegg bør du velge stauder der bladene holder seg pene gjennom hele sesongen.

Løytnantshjerte, for eksempel, passer kanskje ikke inn her da den har lett for å visne ned etter avblomstring og etterlate seg et svart «hull». Nei, holdbare blader må det være, med ulik form, farge og høyde da det er nettopp bladene som utgjør hele bedet gjennom sesongen. Formklipte vintergrønne busker kan også passe fint inn her, men pass på at de er saktevoksende.

 

Vær smart!

Legg alle kanter i plan med plenen slik at plenklipperen kan kjøre over. Så herlig å slippe å krabbe etter på kne med kantsaksa i hånda!

Blogginnlegget fortsetter under bildene.

 

Blomster7
FOTO: OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter)

 

Frodig og velduftende

 

Klargjør bedet:

Ønsker du deg et gammeldags staudebed, slik mormor hadde? Da må du starte med å klargjøre jorden og fjerne alle ugressrøtter. Særlig kveke er brysom og den kan raskt ta over hele bedet. Legg bedet i solen og fyll på med god kompostjord, i minst 30 cm dybde. Har du ikke kompost, kan du kjøpe kugjødselkompost fra hagesenteret.

Tenk litt større enn du først hadde ment, og flesk til med god bredde, gjerne 150 cm … Og jo lenger, desto bedre! Spadestikker du kantene inn mot gressplenen, slipper du at plenen invaderer bedet, samtidig som det blir lettere å klippe alle kantene. Planterøttene vil ha luft for å trives, og derfor bør du jevnlig løsne jorden forsiktig.

 

Blomster8

 

Velg planter med måte:

Når staudebordene i hagesenteret bugner over, er det fristende å plukke med seg en staude av hver sort – de er jo så fine alle sammen! Nei, velg heller flere av noen få sorter! Les på etiketten når staudene blomstrer og velg slik at du får blomster gjennom hele sesongen. Bland gjerne flere farger sammen i stedet for ton i ton.

Se også etter hvor plantene trives best – er det i full sol eller i halv-skygge/skygge? Velg planter som trives på det voksestedet du har valgt, og fall ikke for fristelsen å prøve en skyggeplante i full sol. Planlegg heller et skyggebed senere der denne fristende planten vil trives sammen med skyggetålende planter.

 

Blomster9

 

Prøvesett plantene utover:

Før du går i gang med plantingen, bør du sette plantene utover, gjerne flere av samme sort i ulike grupper som gjentas nedover bedet. De høyeste staudene plantes i bakkant, mens de laveste, bunndekkende plantene passer best fremst i bedet, så sant du ikke har plassert bedet ditt midt ute på plenen med de høyeste midt i.

Staudene trives best når de plantes i samme dybde som da de sto i pottene sine. Senk rotklumpen i en bøtte lunkent vann til klumpen slutter å boble. Så er det bare å plante i vei – og det beste er at de antagelig vil vokse til og blomstre allerede den første sommeren!

 

Blomster10

 

Spør naboen!

Er du så heldig å få gamle stauder fra naboen, la dem ligge og tørke litt i skyggen, slik at jorden kan ristes av og eventuelle ugrasrøtter blir lett synlige.

 

Blomster11
FOTO: OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter)

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Nydelig hageportal du kan lage selv (av billig armeringsnett)!

Kreativ med tulipaner (hva med en tulipangardin?)

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen