Bygg en fuglekasse og gi småfuglene et staselig husly

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
012_643107

Allerede tidlig i mars er småfuglene i gang med redebyggingen. Ikke bare er de sjarmerende, de små fjærkledde, men også svært så nyttige! Har du tenkt over hvor store mengder de kan sette til livs av mygglarver, lus og andre skadeinsekter? Og nettopp derfor bør hagen inneholde flere fuglekasser. Gamle, mosegrodde trær har ofte et rikt mangfold av insekter, til glede for fuglene. Planter vi i tillegg flere riktblomstrende busker og trær med forskjellig blomstringstid og fruktsetting, vil småfuglene våre finne mat til langt ut på senhøsten.

Hver fuglekasse sin stil

Lag ulike kasser som passer til miljøet i hagen og mal dem i glade farger. Dekorer kassene med gammelt bestikk, verktøy, bølgeblikktak, ting og tang, eller skru fast greiner fra skogen.

Fuglekasse
FLERE FUGLEKASSER: Sørg for å ha flere fuglekasser i hagen, gjerne med ulik plassering, størrelse på selve kassene og med ulik dimensjon på flyvehullet. (FOTO: Trude Lindland)
Fuglekasse
Kassene må henges opp i god tid. Dette gjøres enkelt ved å feste en ståltrådstreng til en skrue på hver side av kassa, før den så henges trygt opp. (FOTO: Trude Lindland)
002_643099
Gamle materialer har blitt til en sjarmerende kasse med flistak. (FOTO: Trude LIndland)
009_643105
Renhold av tomme kasser er viktig for fuglelopper overvintrer! Når sola varmer, klekkes eggene og nye lopper er klare for angrep på små fugler som flytter inn i kassa. Løft av taket og fjern gammelt gras og dun med en stivbustet kost. (FOTO: Trude Lindland)
Fuglekasse
KREATIV: Bruk fantasien – hva med en liten dørkrok? (FOTO: Trude Lindland)
Fuglekasse
MEISEBOLIG: En meisekasse, med målene 10 x 10 cm i bunnen, og flyvehullet 20 cm fra bunnen, vil kunne huse flere typer meiser. Flyvehullet bør være 32 mm i diameter, eller 28 mm for de minste blå- og svartmeisene. For gode råd, les «Fugler i hagen» av Benny Glensbøl, Aschehoug. (ILLUSTRASJON: Kristin Granum Skoglund)
008_643104
På låveveggen skal den henge, ved den grønne utekjøkkenbenken – litt i stil må det jo være. Skifertak, kløver – godt skjermet mot sola av den store rødhyllen. Dette huset, av god gammel årgang, er brukt som mal. Her har det bodd både fluesnapper og meis.

Tips om fuglekasser

  • Det finnes flere gode fuglebøker, i tillegg til tips på nett, om hvordan man skal bygge fuglekasser for de forskjellige fugleartene.
  • Fuglene foretrekker gamle materialer og derfor er kassene laget av bord som har ligget ute under tak.
  • Det er også en fordel at materialene er uhøvlet slik at malingen sitter godt på. Bordene vi har brukt er 19×148 mm og 19×125 mm.
  • Kassene er laget med minimum 10×10 cm i bunnen, mens høyden varier mest for syns skyld.
  • Området over flyvehullet er egentlig ikke til noen nytte for fuglene – de får ikke brukt plassen, det er størrelsen på gulvet som teller. Det er også viktig at flyvehullet ikke er plassert lavere enn 20 cm over bunnen i kassa, om fuglene skal føle seg trygge.
  • På to av kassene har vi satt inn en sittepinne rett under hullet, mens den tredje har fått en gammel skje.
  • For rengjøring har kassene enten fått løse tak eller vippevegg, festet med skrue.
  • Hvilken himmelretning kassene plasseres imot, ser ikke ut til å spille noen rolle, men unngå retning mot solsteiken hele dagen.
  • Husk også å plassere kassene slik at ikke katten får tak i ungene.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen