
Allerede tidlig i mars er småfuglene i gang med redebyggingen. Ikke bare er de sjarmerende, de små fjærkledde, men også svært så nyttige! Har du tenkt over hvor store mengder de kan sette til livs av mygglarver, lus og andre skadeinsekter? Og nettopp derfor bør hagen inneholde flere fuglekasser. Gamle, mosegrodde trær har ofte et rikt mangfold av insekter, til glede for fuglene. Planter vi i tillegg flere riktblomstrende busker og trær med forskjellig blomstringstid og fruktsetting, vil småfuglene våre finne mat til langt ut på senhøsten.
Hver fuglekasse sin stil
Lag ulike kasser som passer til miljøet i hagen og mal dem i glade farger. Dekorer kassene med gammelt bestikk, verktøy, bølgeblikktak, ting og tang, eller skru fast greiner fra skogen.







Tips om fuglekasser
- Det finnes flere gode fuglebøker, i tillegg til tips på nett, om hvordan man skal bygge fuglekasser for de forskjellige fugleartene.
- Fuglene foretrekker gamle materialer og derfor er kassene laget av bord som har ligget ute under tak.
- Det er også en fordel at materialene er uhøvlet slik at malingen sitter godt på. Bordene vi har brukt er 19×148 mm og 19×125 mm.
- Kassene er laget med minimum 10×10 cm i bunnen, mens høyden varier mest for syns skyld.
- Området over flyvehullet er egentlig ikke til noen nytte for fuglene – de får ikke brukt plassen, det er størrelsen på gulvet som teller. Det er også viktig at flyvehullet ikke er plassert lavere enn 20 cm over bunnen i kassa, om fuglene skal føle seg trygge.
- På to av kassene har vi satt inn en sittepinne rett under hullet, mens den tredje har fått en gammel skje.
- For rengjøring har kassene enten fått løse tak eller vippevegg, festet med skrue.
- Hvilken himmelretning kassene plasseres imot, ser ikke ut til å spille noen rolle, men unngå retning mot solsteiken hele dagen.
- Husk også å plassere kassene slik at ikke katten får tak i ungene.