Dele stauder

Tekst og foto: Cecilie H. Eggen
kommentarer
Iris er nydelige stauder med flott bladverk. De kan fort bli store og breie seg i bedet, og er relativt enkle å dele med en spade. Foto: Colourbox
Iris er nydelige stauder med flott bladverk. De kan fort bli store og breie seg i bedet, og er relativt enkle å dele med en spade. Foto: Colourbox

 

Det er høst og tid for å dele vårblomstrende stauder. Du kan igrunn dele alle staudene dine når du vil, men ønsker du å sikre full blomstring sesongen igjennom er det lurt å dele de tidligblomstrende staudene på høsten og omvendt.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Dele stauder

Å dele en plante gir flere planter og gjør også plantene mer livskraftige og vitale. Mange stauder trenger deling etter noen år. Da friskner de til og blomstrer med ny giv! Og så er det jo helt gratis!

Høsten er en fin tid å både plante og formere vekster. Gjør det noen uker før du tror frosten kommer, slik at plantene rekker å utvikle et godt rotnett. Det er ekstra viktig med vintergrønne vekster, siden de skal suge opp vann og holde seg grønne og fine vinteren gjennom. Da trenger de lange, gode røtter. En fordel med høstværet, er at vekstene er i ferd med å gå inn i dvalemodus og trenger mindre av både næring og vann. I tillegg byr gjerne høsten på mindre sterk sol og vanligvis mer naturlig vanning, slik at du ikke trenger å følge opp plantene så iherdig etter deling og utplanting.

 

 

DSC_4270

 

Slik går du frem:

Vann godt før du spar opp planten eller tar den ut av potten, og bruk gjerne vannslangen litt underveis også for å holde røttene fuktige. Her har jeg spadd opp en raus Iris som begynte å bre seg litt i overkant mye. Jeg puttet hele planten i en stor beholder som har litt vann i bunnen.

 

 

DSC_4271

 

Her ser du hele stauden før deling. Iris har i likhet med for eksempel Hosta, ofte litt sammenfiltrede røtter, men det løses fint med en spade.

 

 

DSC_4274

 

Finn et sted i planten der den naturlig «deler seg», sett ned spaden og tråkk ned. Er planten stor i utgangspunktet, kan den gjerne deles i flere deler.

 

 

DSC_4278

 

Og voilà – en plante har blitt til to! Nå er det viktig å få dem i jorda så fort som råd er og vanne godt. Vann godt de påfølgende dagene også.

 

 

Deling av stauder er sunt og vitaliserende for plantene, og en fin måte å få flere planter på. Foto: Colourbox
Iris er vakre når de står i blomst! Deling av stauder er sunt og vitaliserende for plantene, og en fin måte å få flere planter på. Foto: Colourbox

 

Tips:

Det er vanligvis enkelt å dele en staude. Noen ganger kan du dele ved å rive røttene fra hverandre med hendene. Andre ganger kan du trenge en skarp kniv, en god greip eller en spade – eller i ekstreme tilfeller en øks hvis det er en gammel staude og røttene virkelig har rottet seg sammen.

Stauder med pælerot tåler ikke å bli delt. Peoner er for øvrig en staude som ikke er så glad i verken å bli flyttet eller delt, så de bør behandles med ekstra omhu.

 

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Min Oase og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Disse blomstene er spiselige

Gjør hagen høstfin

Slik steller du oliventreet

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen