Allergikerens mareritt

Line Almhjell/www.linealmhjell.com
kommentarer
Er du allergisk mot svibler
Svibler er en av de mest populære blomstene nå rundt juletider, og med god grunn. De ser vakre ut i vinduskarmen, i dekorasjoner eller på et dekket bord, og kanskje aller viktigst – de dufter godt. Men de er alt annet enn allergikerens venn. Foto: Pixabay

Svibelen er en skikkelig synder når det kommer til antall nys i julestria. Den har nok ansvaret for mang en snufsende nese og rennende øyne, kanskje til og med uten at man vet hva det skyldes. Veldig ofte skyldes det svibelen. Mange allergikere reagerer nemlig på løkplanter som svibler, tulipaner og liljer.

Mange har allergi mot svibler
Julestemning og juleduft med svibel i hus. Men ikke like gøy hvis man bare forbinder det med tett nese og rennende øyne…. Foto: Colourbox

Har du allergikere i hus (eller får noen på besøk) er ikke svibelen det beste valget for å pynte opp i julehuset. Vanlige symptomer er rennende nese og øyne, hoste, eksem og luftveisplager.

Mange er mer oppmerksom på symptomene på våren og sommeren, og tenker kanskje ikke over at synderen kanskje står i vinduskarmen når ubehaget melder seg på julaften.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Mange er allergisk mot juleblomsten svibel, men det finnes heldigvis gode allergifrie alternativer.
Svibler er populære både i potte og som snittblomster i jula. Foto: Colourbox

Gode allergifrie alternativer:

Svibler er billige, pene og kommer i mange forskjellige farger, så det er ikke rart de er populære å pynte med. Men hvis du vil ha en allergifri jul, finnes det heldigvis mange alternativer.

Asaela, alpefiol, ildtopp, julerose og orkidé er alle nydelige blomster som ikke gjør livet surt for allergikere.

Svibler er en av verstingene når det kommer til allergi. Her får du et par fine allergifrie alternativer.
Allergivennlige alternativer til jul kan være for eksempel julerose (til venstre), orkidé (i midten) eller alpefiol (til høyre). Foto: floradania.dk

 

Kanskje du har andre forslag til gode allergifrie juleblomster? Tips oss gjerne ved å kommentere under.

Line Almhjell er hageglad frilansjournalist og oversetter. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med kjæreste og en haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingre både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

Mer moro fra Min Oase:

Slik lykkes du med juleroser

Lag deg en fantastisk fin julekrans (denne klarer alle!)

Perfekte inneplanter i mørketida

Slik lager du de søte mosenissene

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen