Det du trenger å vite om plantelys

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Det du trenger å vite om plantelys.
Spesielle lysstoffrør til planter gir fine og tette planter. Det er det vi alle ønsker oss. Foto: nelsongarden.no

Skal du starte å så frø inne i vinter eller vår vil du trenge ekstra lys til plantene dine for at de skal bli kraftige, vokse godt og tåle å bli plantet ut. Sår du litt planter selv eller overvintrer planter er det lurt å investere i plantelys. Plantelys er rett og slett en kunstig lyskilde som gir både nok og riktig lys for å fremme plantenes fotosyntese.

Vi guider deg gjennom noen av de vanlige lystypene slik at du får en bedre oversikt over hvilket lys som passer for deg.

Skal du så inne eller overvintre planter, trenger du plantelys. Dette bør du vite før du setter i gang.
Spesielle lysstoffrør til planter gir fine og tette planter. Det er det vi alle ønsker oss. Foto: nelsongarden.no

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Får plantene dine for lite lys vil du merke at de fort blir lysegrønne og strekker seg slik at de blir lange og tynne. Mange planter vil til slutt gi opp kampen hvis de får for lite lys. Vintergrønne planter som oliven og sitrus begynner ofte å miste blader.

Hvor lenge skal lyset stå på?

De fleste planter vil ha lys som tilsvarer en vanlig dagslengde, så 12-14 timer passer bra. Bruker du en timer, går lysene på og av når du måtte ønske det.

Lys som vi oppfatter er sammensatt av forskjellige bølgelengder og farger som vårt øye ikke kan oppfatte. Men plantene merker stor forskjell på lyssammensetningen og det gir derfor også stor forskjell på hvilken lystype du bruker.

Vanlig lyspærer

Helt vanlige lyspærer om det er halogenpærer eller ledpærer er ikke egnet for å drive frem planter. Disse lysene er laget for å lyse opp rom og være behagelig for øyet. Selv om vårt øye oppfatter lys som sterkt, er det veldig svakt for planter og inneholder ikke de lysfargene eller lyslengdene som trengs. Hvis du ved et uhell har tittet rett opp mot solen og merket hvor sterk den er, blir en lyspære ingen ting i forhold.

Skal du så inne eller overvintre planter, trenger du plantelys. Dette bør du vite før du setter i gang.
Vanlige lysstoffrør er også fine å bruke, så sant de er sterke nok. Her er 2 x 36 W brukt til frøplanter og stiklinger. Foto: Tommy Tønsberg

 

Vanlig lysstoffrør

Lysstoffrør fungerer fint hvis dekselet under rørene blir tatt bort. De bør henge ca. 20 cm over plantene for å gi god effekt. Du bør ha minst 2 x 36 W, men får du tak i 2 x 58 W er det mye bedre og kan henge lenger fra plantene. Det fine med lysstoffrør er at de varmer lite og vil ikke så lett svi plantene som halogenbasert lys kan gjøre. Siden lyssammensettingen er litt annerledes på vanlige lysstoffrør kan rotutviklingen bli dårligere enn med lysstoffrør spesielt beregnet på planter.

Plantelys lysstoffrør

Dette er sammensatt lys som gir fine tette planter med god rotutvikling. De koster ofte ikke all verden og er veldig fine å bruke både til såing og overvintring. De er ofte ganske små og lette, – perfekt å bruke i en vinduskarm eller over et lite bord.

 

 

Skal du så inne eller overvintre planter, trenger du plantelys. Dette bør du vite før du setter i gang.
De nye plante-LED-lysene er spesielt laget for planter. De bruker lite strøm og er en veldig holdbar lyskilde. Foto: nelsongarden.no

Vanlig LED-lys

LED-lys har kommet for fullt. De er mer kostbare, men bruker veldig lite strøm og varer mye lenger. Det finnes mange typer og merker på markedet, men det er omdiskutert hvor bra de er for planter. Vanlige LED-lys bør ikke brukes til planter.

LED plantelys

Plantelys LED-format er spesielt sammensatt for planter, og skal gi god vekst både over og under jorden. Du får LED plantelys som vanlige pærer som kan henges over en plante eller to, men også som rør som kan brukes i et armatur, da kan du ha flere planter under.

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

 

Mer moro fra Min Oase:

Lag dine egne stauder (slik gjør du det)

8 fine inneplanter som tåler mørke

Disse plantene kan du så i januar

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Kjøkkenhage, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen