
Det er deilig å se dagene bli lengre og at man kan merke solen. Februar kan være både kald og mild, det er en usikker måned. Noen steder i landet kan du begynne allerede nå ute i hagen, andre steder må du kanskje vente litt til.
Dette kan du gjøre nå i februar:
- Det er såtid for flere planter, hvilken som kan sås nå kan du lese om her: Dette kan du så i februar. Husk skal du så på denne tiden må du alltid ha ekstra plantelys til spirene dine.
- Har du husket å å ta en titt på de overvintrende plantene dine? Trenger de vann? Hva med skadedyr? Er skuddene lange og lyse trenger du å senke temperaturen eller gi plantene mer lys.
- Nå er tiden fin til å drive kvister inne. Det gir en trivelig atmosfære i huset. Bjørkekvister er det vanligste, men har du prøvd gullbusk, syriner, spirea,kirsebær, eplegreiner og sibirkornell? De er alle planter som kommer fint i vasen inne og du trenger ikke mye for at det skal se fint ut.

- På Sør-og Vestlandet kan du godt begynne beskjæringen av druer, bærbusker, kirsebær, plommer og epletrær. Beskjæring på våren fremmer vekst, mens beskjæring på sommeren fremmer knoppsetting.
- Det er på tide å planlegge både blomsterbed og grønnsakshage. Noen få planter skal sås allerede nå, men har du planen klar, slipper du å kjøpe frø og planter du ikke trenger. Hagesentre, blomsterbutikker og nettbutikker har alle godt utvalg av frø og såutstyr på denne tiden.
- På milde steder kan du nå plante ut løkvekster og stemorsblomster på trappen. Men husk blir det minusgrader er det lurt å sette planten inn om natten.

- Det er tid for å renske i fuglekassen, fuglene er tidlig ute og ser etter et sted å legge eggene og jo før du har rensket opp i kassen jo bedre.
- Mange fugler trenger fortsatt mat for å klare seg gjennom vinteren. Solsikker, meiseboller og nøtter er den mest energirike maten vi kan gi.
- Pynt opp inne og spre litt vårglede med primula og løkblomster som perleblomster, ranunkler, påskeliljer. De varer kanskje ikke like lenge som andre planter, men de gir energi og sprer glede.

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.
Mer inspirasjon fra Min Oase:
Planlegg bedene med disse samplantingstipsene