
Mars er måneden der du kjenner solen begynner å varme og takene begynner å dryppe. Det er vår i luften.
På solrike dager er det deilig å være ute i hagen og få jobbet litt og få unna de små oppgavene som må gjøres.
Dette kan du gjøre i hagen nå i mars:
- Mars er beskjæringsmåneden og det er fint å gjøre det tidlig slik at sårene får tørke ut. Gjør det på en solrik dag, det er mye triveligere og husk å ha en skarp beskjæringsaks og sag. Noen busker og trær skal ikke beskjæres nå og det er de vi kaller blødere. De beskjæres på sensommeren. Planter som er bløder er blant annet Kirsebær, plomme, lønn, bjørk og druer. Vår blomstrende busker og trær beskjæres rett etter blomstring, slik at vi ikke mister blomstringen.

- Mange sommerblomster og grønnsaker må sås nå i mars. Husk at godt med lys er nødvendig for å lykkes og et plantelys kommer godt med.
- Planter som chili, paprika, stemorsblomster og andre planter som har spirt, kan prikles om i egne potter slik at de utvikler seg godt.

- Mange steder kan du begynne å ta opp de overvintrende plantene som Fuchsia og Pelargonia og begynne å drive dem frem i solvinduet.
- Orkidéer som er ferdigblomstret kan pottes om nå. Planter som har stått i samme potte i mange år, vil trenge å fornye jorden sin.

- På de sørligste delene i landet kan du begynne å rake bort fjorårets løv og kutte ned staudene slik at løkblomstene som er på vei opp kommer godt til synet
- Har du mye snø enda og det i tillegg er mye sol, må du huske å dekke de vintergrønne plantene som Rhododendron, sypress og Thuja med strie. Plantene tørker ut i vårsolen og kan bli skikkelig skadet.
- Stemor og løkplanter kan godt plantes i en potte ved inngangen, der temperaturen ikke går under minus en 3-4 grader. Plantene tåler mer, men kan fort bli skadet. Eventuelt kan de stå ute på dagen og flyttes inn på natten.
- Har du drivhus er det lurt med en storvask før sesongen starter. Vask av drivhuset vil hindre sopp og skadedyr å hoppe rett på plantene dine når det skal begynne å brukes.
Så er det jo bare å glede seg – om ikke mange månedene bugner det på alle bauger og kanter!

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.
Mer moro fra Min Oase:
Slik lykkes du med engletrompeter!
Få de vanskelige plantene til å trives ved å lage et lunt mikroklima