Dette må du se etter når du kjøper juletre

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Slik unngår du at juletreet drysser.
Pakkene er under treet og det lyser vakkert opp i rommet. Da er det deilig å slippe barnåler overalt fordi treet drysser. Foto: Getty Images

Lei av at juletreet drysser? Vi kan trøste deg med at du ikke er alene. Vi nordmenn elsker å ha et ekte juletre i stuen på julaften og det er viktig for at det ser fint ut og varer lengst mulig. Ingenting er så irriterende som når treet begynner å drysse for tidlig. Her er noen råd på veien for at ditt juletre skal holde julen igjennom.

Foto: Getty Images
Hva er vel hyggeligere enn et skinnende juletre? Aller helst med nålene i behold….Foto: Getty Images

Dette må du se etter når du kjøper juletre:

  • Nålene på et godt tre skal være friskgrønne og ikke drysse av. Det er vanlig at nålene på de innerste 10 cm fra stammen kan drysse litt og det er helt naturlig. Det er gamle nåler som treet feller naturlig.
  • Edelgran drysser veldig lite og har butte nåler, mens gran er et tre med spisse nåler som drysser mye mer av natur.
  • Kjøp ikke trær der stammen er spisset dersom du ikke vil at det skal drysse. Treet suger vann mellom bark og ved, og spissede trær klarer ikke suge opp vann.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

juletre stell råd tips jul
Mange bruker mye tid på å plukke ut det perfekte juletreet hos juletreselgeren, men det er like viktig å tenke på behandlingen treet får på vei hjem. Foto: Colourbox.com

 

Pass på når du skal hjem med treet.

Mange bruker mye penger og lang tid på å finne det perfekte treet, men tenker ikke over behandlingen de gir det på vei hjem fra butikken. Mange fester treet på taket på bilen eller legger det på bilhengeren og kjører hjem. Hvis du kjører på en vei i ca. 80 km/t og det er fem minusgrader ute, utsetter du treet for ned til minus 20 grader. Nålene på treet blir frysetørket, og når treet kommer inn vil nålene drysse av.

Slik skal treet behandles:

Det er viktig at treet akklimatiseres slik at det får tid på seg til å tine opp før det settes inn i stuen. Sett treet på et kjølig sted 5–10 grader, gjerne i vann et døgn. Et juletre må behandles som en snittblomst, så når du skal ha treet inn, kutt av den nederste 5 cm av stammen og sett treet i en juletrefot med vannmuligheter straks. Pass på å fyll på vann fortløpende, et tre drikker ganske mye vann. Det begynner å drysse hvis du ikke fyller på vann daglig. Det er lurt å sette juletreet ditt bort fra varmekilder som peis og panelovner hvis du har mulighet til det.

Allergiker? Det finnes råd:

Reagerer du på pollen, men vil likevel ha et ekte juletre i julen? Da bør du ta med treet inn i dusjen og dusje det med kaldt vann. Det vil vaske av mesteparten av pollenet som sitter på greinene. La treet tørke opp før du tar det med inn i stuen.

 

juletre stell råd tips jul
En frisk gran skal ha grønne nåler og drysse svært lite, men det er viktig å akklimatisere treet når du kommer hjem. Foto: Colourbox.com

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Mer moro fra Min Oase:

Få juleblomstene til å blomstre hele romjula

Visste du at julekaktus og novemberkaktus ikke er det samme?

Slik lykkes du med juleroser – også innendørs

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen