Dette visste du ikke om hortensia

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Foto: floradania.dk
Foto: floradania.dk

Hortensia har med sin overdådige blomstring blitt en storfavoritt hos mange. De store luksuriøse blomstene gir en følelse av overflod i stuen. Dette er en plante som er holdbar og som gjør mye ut av seg. Blomstene kan stå i flere måneder, les hvordan du får den til her.

Hydrangea_macrophylla_Pink_Sky_02
Foto: floradania.dk

Stuehortensia kommer fra Japan der den vokser som undervegetasjon i halvskygge. Dette er egentlig en busk som kan bli en og halv meter høy og like bred. Stuehortensia er den samme hortensiaplanten som vi dyrker i hagen. Det botaniske navnet er Hydrangea macrophylla. Navnet macrophylla betyr storbladet og sikter til de frodige bladene. Stuehortensia har bare fått en kunstig vinter på kjølelager, slik at de kan drives i blomst når vi ønsker det. Derfor får du nå kjøpt den hele året i blomsterbutikkene.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

170311_0642
Foto: floradania.dk

 

Hemmeligheten bak blomsterfargen

Hortensia har den rare egenskapen at de skifter farge på blomstene etter pH-verdien i jorden. De plantene du kjøper i butikken har fått fargen på blomstene sine regulert av vannet de vanner plantene med i gartneriet. Ved å senke pH verdien i vannet og jorden (pH under 7) blir blomstene mer blå. Er jorden veldig sur, kan blomstene få de mest intense blåfargene. Ved å heve PH-verdien blir blomstene rosa. Blomsterfargen bestemmes før knoppene dannes, så du kan ikke få en rosa til å bli blå over natten. Da må du vente til neste blomstring året etter. Det er derimot helt vanlig at blomstene skifter farge etter alder på blomsten. Når blomstene blir gamle går de ofte over i en mer grønnlig tone, før de til slutt blir brune.

 

Hydrangea_0388
Foto: floradania.dk

Slik steller du din hortensia

Plassering: Sett den lys, men ikke i direkte sol. Planter som får for mye sol får ofte svidde blomster og blader. Dette er en plante som vil ha halvskygge. Planten holder seg best hvis den står bort fra varmeovner.

Vanning: Siden den har store blomster og blader drikker hortensia mye vann. Den trenger å vannes hver 2–3 dag, alt avhengig av temperatur.

Temperatur: Hortensia blomstrer på høsten da temperaturen ofte er lav. Slik vil den gjerne ha det i stuen også. Sett den i en temperatur på 10–20 grader.

Etter blomstring: Planter som har blomstret av kommer ikke med nye blomster samme år. De kan settes lyst til de kan plantes ut i hagen når faren for frost er over på våren. Etter en sommer- og vinterhvile vil de komme med nye blomster.

Generelt stell: Plukk av visne blader hvis det skulle forekomme. Blomstene blir ofte grønne når planten er ferdigblomstret og kan få lov til å være på planten. Det er ofte finere å la de være på enn å klippe dem bort. Gi næring hver fjortende dag i vekstperioden og pott planten om i en større potte hvis du vil ta vare på planten videre.

 

Tips!

De er ofte store planter som står i små potter i butikken, det gjør at de fort tørker ut. Synes du det er vanskelig å gi den nok vann, kan det være lurt å potte den om i en større potte med en gang du har kjøpt den. Da er det lettere å holde jorden fuktig. Å sette potten i en potteskjuler med oasis i bunnen, slik at den har litt vannreserve kan også hjelpe.

hortensia_hydrangea_macrophylla38_edited-1 2
Foto: obp.no

Viste du at blomstene egentlig er veldig små og sitter i senteret av blomsten? De er bare ca. 3 millimeter og er som regel hvite, se bilde. Det vi tenker på som blomster og som har de fine fargene er egentlig store dekkblader som sitter rundt blomsten.

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Mer moro fra Min Oase:

8 nydelige inneplanter som tåler skygge

Slik steller du orkidéen din (glem alt du har hørt om et eggeglass med vann i uka)

Se Claus Dalby sin flotte hage

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen