Oppfyll drømmen om drivhus

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

 

1. Grunntanker

Forventningsfull og blank i blikket ruller du opp ermene, klar til å montere det nye drivhuset du så lenge har ønsket deg. Endelig! Men, har du tenkt over det aller kjedeligste, nemlig fundamentet? At grunnmuren bør graves minst en halv meter ned i bakken før den isoleres fra begge kanter. At den flotte betongmuren er en førsteklasses kuldebro – rett inn til planterøttene! Og at i fuktige områder kan et drensrør være gull verdt når det stormer som verst og det føles som om hele syndefloden er på tur inn. For hvis du har tenkt over det, DA er du klar!

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

2. Vind er verst!

Beliggenheten til drivhuset ditt er slett ikke noe du skal blåse i. Huset bør ligge i sol, men godt i ly for de verste vindkulene, om du da vil unngå å løpe fortvilet innom alle naboene for å lete etter bortblåste kanalplater – av erfaring kan de nemlig fly overraskende langt!

Kjøp med ekstra klips.

 

3. Stordrankere

Grav ned et drensrør til å trekke utendørs strømkabel og vannslange igjennom. Det er først når du skal bære alle vannkannene frem og tilbake at du merker hvor mye vann plantene dine drikker i løpet av en dag. Riktige stordrankere er det du har invitert inn! Og fyller du opp en stor vanntønne inne i drivhuset, vil planterøttene få servert lunkent vann. Yummy!

 

4. Det er størrelsen det kommer an på

Velg gjerne et større drivhus enn først tenkt. Ingenting er bedre for vårbleke og slappe hageentusiaster enn å ta med seg kaffekoppen blant rene, tomme potter, stabler med hagebøker og frøkataloger. Husk derfor plass til en stol og et bord. Når veksthusbasillen først tar tak, er det ikke måte på hva som etter hvert skal inn av alskens vekster. Husk, det er ikke bare antall kvadratmeter som teller, men også selve volumet i huset – så slitsomt å gå krumbøyd der inne!

 

5. Få ut finger’n

Kom i gang tidligst mulig! Det er fare for at frøposene har ligget klare siden i vinter, så heng opp lysrør beregnet på planter og sett i gang så fort du hører takdrypp. Kjøp gjerne bobleplast for å isolere av et mindre rom i drivhuset, og dekk plantene og frøkassene med fiberduk. Lag deg en drivhusdagbok og noter etter hvert.

 

 

Woman works in the greenhouse, grows up young seedling of tomatoes
FOTO: Getty Images

 

 

6. Ikke overdriv

Frø ja, ingenting gir slik lykke som når små frøblad endelig titter frem i såkassene og det dufter herlig av fuktig jord. Derfor kjøper du kanskje inn altfor mange frøposer, som gir mengder med småplanter – som du igjen kanskje ikke har plass til. Så prøv å beregne riktig antall planter, og legg heller resten av den tette og helt tørre frøposen i fryseren til neste vår.

 

7. Puh!

Oj, som vi gleder oss til å gi søte små «tomatbarn» en god start i livet, med masse sol og varme. Men et glasshus kan fort bli så altfor varmt! Plant derfor solelskende agurker og meloner mot sør, slik at tomatene bakenfor kan få en sjanse til å slappe litt av i skyggen. Det er nemlig slitsomt å hele tiden skulle holde bladene sammenrullet!

 

8. Ut med rota

Mengder med fristende drueklaser, dinglende oppunder mønet, ja takk! Men du verden hvor fort de vokser – for ikke å snakke om rota! Plant derfor selve rotklumpen utenfor grunnmuren under, og så opp i drivhuset. Beskjæring av druer er et helt lite studium, så be om råd på hagesentret.

 

9. Ubudne gjester

En tidlig morgen kan du kanskje komme inn i drivhuset og plutselig finne andre som også tilfeldigvis er ute etter grønnsakene dine, eller i hvert fall plantene dine! Ja da, kvitfly, lus, trips og midd … og nå blir plutselig gode råd dyre. Løp fort til nærmeste hagesenter og vis fram krapylene. Det finnes heldigvis både rovinsekter og miljøvennlige midler å få kjøpt. Følg nøye med, og sjekk daglig undersiden av bladene på alle plantene.

 

10. Alt har en ende

Kalde netter og rim på bakken – nå må det ryddes og huset grundig vaskes! Ut med gamle halvdøde planter, jord fra potter, blader, rusk og rask. Og så, etter noen ukers pause kommer dagboka frem, og alle hageentusiaster tenker større tanker for neste vår. For alt har også en ny begynnelse!

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Se hva du kan gjøre med armeringsnett!

Disse skadedyrene bør du kunne kjenne igjen

Få bugnende potter og krukker

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen