En hage full av roser

Tekst: Anne Lise GJetvik/Maison Interiør. Foto: Claus Dalby
kommentarer
Claus Dalbys romantiske hage med roser og blomster.

Hagefolk har ofte et svært langt liv, for de har alltid noe å se fram til, ifølge Claus Dalby. Mannen som er blitt nordiske hageelskeres guru gjennom sine mange inspirerende hagebøker viser fram sin egen drømmehage. Her er et vell av roser i alle høyder, vakre blikkfang og hyggelige steder å nyte skjønnheten. Mot skogen vokser det humle, opp langs trestammene slynger klematis og kaprifol seg.

Rosen Comte de Chambord er en historisk rose som dufter deilig – og i tillegg er den remonterende. Romantisk hage.
Rosen Comte de Chambord er en historisk rose som dufter deilig – og i tillegg er den remonterende.

Blomster i nøye avstemte farger viser seg fra sin beste side med vakkert, sølvfarget bladverk som bakgrunn. Den fire mål store hagen i Århus ligger skjermet til innerst i en blindvei, med skogen som nabo og utsyn mot Århusbukten. Tre veksthus og en staselig, hvit patrisiervilla pryder eiendommen, der Dalby lever og driver sitt hagebruk og forleggeri.

Staudeklematis, Julii, er ikke en klematis i vanlig forstand. Den slynger seg ikke, men har stive stengler som skal støttes av plantene rundt. Med en høyde på knappe to meter, er den fin i staudebedet.
Staudeklematis, Julii, er ikke en klematis i vanlig forstand. Den slynger seg ikke, men har stive stengler som skal støttes av plantene rundt. Med en høyde på knappe to meter, er den fin i staudebedet.

Claus er alltid iført forkle når han er i hagen; da har han plass til penn og papir. – Jeg skriver opp alt i notatblokken, ideer, påminnelser og planer. Nye fargekombinasjoner, ting jeg må huske på til neste sesong, hva vokser seg for stort, hva må flyttes, forklarer han entusiastisk. Hans hageinteresse våknet etter en tur til England da han var i 30-årene. Man må bli parat til en hage i sitt liv, mener Claus. Det er det sjelden tid til når man er midt i småbarnslivet.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Claus Dalby Romantiske hager, roser. Poppelrose, Lavatera, White Angel, blomstrer overdådig.
Poppelrose, Lavatera, White Angel, blomstrer overdådig.

– Livet går i faser – hvem sitter vel og ser på fuglebrett når man er midt i 20-årene? Derimot er det fullt mulig å bli gammel med sin hage. Synes man det er mye å stelle, trenger man jo ikke være så ambisiøs. Man kan vel leie noen til å hjelpe seg noen timer, like gjerne som man kan ta taxi i stedet for å kjøre egen bil. I England sier man «the garden will be even much nicer next year» – og det gir alltid noe å se fram til.

Claus Dalbys romantiske hage.  Stjernetopp, Deutzia, Mont Rose.
Stjernetopp, Deutzia, Mont Rose.

– Når setter du deg ned og slapper av? – Ekte hagefolk setter seg aldri ned, ler Claus. Men jo, det hender, må han innrømme: – Om kvelden, når jeg sitter rolig i mørket og bare fornemmer, sanser det hele, lytter, lukter. Jeg blir ydmyk når jeg tenker på hva man kan skape på et stykke jord. I pakt med naturen blir man en del av et selvforglemmende univers – det er også en form for mindfulness!

Claus Dalbys romantiske hage, blomster og roser. Fiolfrøstjerne, Thalictrum, Splendide, er brukt mange steder. Den litt lavere stauden med blå blomster er stormhatt, Aconitum henryi, Spark’s Variety.
Fiolfrøstjerne, Thalictrum, Splendide, er brukt mange steder. Den litt lavere stauden med blå blomster er stormhatt, Aconitum henryi, Spark’s Variety.
Du kan lese mer i Claus Dalbys bok Romantiske haver som får kjøpt på adlibis.no.
Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Hagebesøk, Planter

Siden fortsetter under annonsen