Engletrompeter – slik lykkes du

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Engletrompeter på rad og rekke - en vakker og populær plante. Foto: Colourbox
Engletrompeter på rad og rekke - en vakker og populær plante. Foto: Colourbox

Mange drømmer om å ha engletrompeter i hagen med sine store hengende klokker og en nydelig duft som sprer seg rundt i hagen på kvelden.

De er ikke vanskelige å få til, men de finnes noen triks for å få dem til best mulig. Lær hvordan du lykkes med disse eksotiske plantene!

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

IMG_5191
Engletrompet får store duftende hengende klokker sent på sommeren. Den er et eksotisk innslag i hagen. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
  • Engletrompet heter Brugmansia suaveolens på latin, kommer fra Sør-Amerika og er noen av de mer eksotiske plantene vi dyrker her til lands. De er staselige, og får store hvite, hengende klokker som gir fra seg deilig duft – særlig sterk er duften på kveldstid.
  • Det har etterhvert kommet mange sorter i mange farger som rosa og fersken, men de vanligste sortene å komme over er hvite eller gule. Det finnes også fylte sorter og sorter med doble blomster.
  • De kan være litt vanskelig å få tak i, men hagesentre med stort utvalg har de ofte på sensommeren. De hvite kan du også kjøpe frø av og så selv.
  • Engletrompeter er egentlig en busk eller lite tre som kan bli fra tre til syv meter høyt. Her i Norge klipper vi de slik at de ikke når denne størrelsen. NB! Hele planten er giftig.

 

Mange drømmer om å ha engletrompeter i hagen med sine store hengende klokker og en nydelig duft som sprer seg rundt i hagen på kvelden...
Det finnes mange sorter engletrompeter fra hvite til gule, røde og rosa. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no

 

Stell:

Det er lurt å starte å drive den inne i april, slik at de er store når de kan plantes ut.  De kan plantes ut når fare for frost er over i slutten av mai, begynnelsen av juni. Engletrompeter vil ha så mye sol som mulig og en lun plassering. Siden de får store blader er det lurt å sette den et sted der det ikke blåser for mye.

Planten vokser veldig fort, men begynner ikke å blomstre før stilken deler seg i en Y, som ofte er på sensommeren her i Norge. Har du mulighet til å drive den frem inne vil den blomstre tidligere.

Jord, vann og gjødsel:

Dette er veldig sultne planter, så de må få næringsrik jord, gjerne med innblandet kukompost. Hvis du ikke bruker langtidvirkende gjødsel, som er en gjødseltype som gir gjødsel hele sommeren, må de ha gjødsel ved hver vanning.

Etterhvert som planten vokser seg til må den få en større potte, ofte så stor som 15 til 20 liter. Engletrompeter får store blader som gjør at de drikker mye vann, jo større potte du har jo sjeldnere trenger du å vanne. I mindre potter må de vannes daglig.

Overvintring:

Engletrompeter tåler ikke frost og må overvintres inne i et kaldt rom, vinterhage eller en kjeller. Det er en fordel at planten er svakt fuktig gjennom vinteren og ikke for våt. Har du et plantelys over vil du merke at planten holder seg mye bedre gjennom vinteren.

Mange velger å klippe ned engletrompeten til ca. 20 cm når høsten kommer slik at den er lettere å håndtere, men har du plass vil den bli enda større og finere året etter hvis den ikke klippes ned.

 

Mange drømmer om å ha engletrompeter i hagen med sine store hengende klokker og en nydelig duft som sprer seg rundt i hagen på kvelden...
Duftende gule blomster tar til seg den siste varmen i kveldsolen. Foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

 

Mer hagemoro på Min Oase:

5 sommerblomster du garantert lykkes med

Slik dyrker du spirer på kjøkkenbenken

Få de vanskelige plantene til å trives med lunt mikroklima

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen