Forbered deg til våren nå i januar

Line Almhjell/www.linealmhjell.com/foto
kommentarer
Foto: Colourbox

Det er kanskje kaldt og mørkt fremdeles, men under snødekket begynner våren snart å røre på seg, og allerede nå er det ting du bør gjøre for å være godt forberedt når vinteren etter hvert slipper taket.

 

Forbered våren allerede i januar
FOTO: Colourbox

Kjøp frø

I slutten av januar kommer de fleste frøpakkene for salg i norske butikker. Det finnes dessuten massevis av nettbutikker i inn- og utland, og bestiller du nå, kommer de frem i god tid. Her finner du nettbutikkguiden vi laget i fjor.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

 

Forbered våren allerede i januar
FOTO: Colourbox

Sørg for riktig utstyr

Gå over sakser og utstyr du ikke har brukt siden i høst og pass på at alt er oljet og skjerpet. I tillegg er dette et fint tidspunkt å skaffe ting du trenger til tidlig såing, som plantelamper, såbokser etc. Eller kanskje du skal snekre egne pallekarmer i år?

 

 

Forbered våren allerede i januar
FOTO: Colourbox

Så tidlig

Noen ting, som chili, pelargonia og stemorsblomst, lønner det seg å begynne å så midtvinters. Spirene trenger ekstra lys og passe temperatur. Her finner du en guide vi har lagt ut tidligere.

 

 

Forbered våren allerede i januar
FOTO: Colourbox

Planlegg uteplassen

Har du det meste planlagt når sesongen begynner, får du mer ut av uteplassen. Nå har du tid til å se gjennom frøkataloger, lese deg opp på samplanting og planlegge hva du må handle inn (og hva du ikke trenger i år).

Å tegne et kart over uteplassen kan være veldig lurt. Det gjør det lettere å beregne hvor mye jord, frø og planter du trenger, og kan også hjelpe deg å unngå bomkjøp. Her viser vi hvordan du kan lage et praktisk hagekart. Det kan selvsagt også brukes for å planlegge mindre uteplasser, som balkonger.

 

Forbered våren allerede i januar
FOTO: Colourbox)

Pass på snøen

Mange steder i Norge kommer de største snømengdene mot slutten av vinteren. Da er det viktig å huske på at hagen lever, selv om den ikke gjør stort ut av seg. Sørg for å fjerne våt og tung snø som kan skade busker og trær, og tråkk ned snøen rundt frukttrær, slik at gnagerne ikke kommer til så lett under snødekket.

 

 

Forbered våren allerede i januar
FOTO: Colourbox

Jordkvalitet

Er det bart (eller du har beskyttet med plast), kan du nå begynne å gjøre klar jorda for plantingsesongen ved å gjødsle og blande inn kompost.

 

 

Forbered våren allerede i januar
FOTO: Colourbox

Flytting og beskjæring

Midtvinters er et godt tidspunkt å begynne vinterbeskjæringen av busker, trær og klatreplanter som er i dvale. Da blir du kvitt døde kvister og greiner, fremmer vekst av nye skudd, og i tillegg blir vekstene mindre sårbare for sterk vind. Skal du flytte busker og små trær, er det nå du bør gjøre det.

Les deg opp på riktig tidspunkt og metode for hver enkelt art før du begynner.

 


Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med mannen sin og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Prøv dette med fuglematen

Vinterstell for oliventre

Lag ditt eget urtesalt

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Tips&råd, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen