Fordriving og utplanting av georginer

Tekst og foto: Tommy Tønsberg/gardenliving.no
kommentarer
Slik driver du frem Dahlia, eller georginer som de også kalles. Foto: Colourbox
Slik driver du frem Dahlia, eller georginer som de også kalles. Foto: Colourbox

Frodige georginer (Dahlia) er et skue for øyet! De kommer i alle verdens farger og har et frodig bladverk og praktfulle blomster.

Dahlia er flerårige vekster, men de tåler ikke frost, og må derfor overvintres inne om vinteren. Fordi de har tykke knoller, er de enkle å overvintre hvis du har et frostfritt og ikke for varmt sted å oppbevare dem.

Men, selv om de er mye godt å si om georginer – de kan være litt trege på avtrekkeren. De kan komme litt sent i blomst, så noen velger å drive dem fram inne i krukke noen ukers tid før utplanting. Det går for øvrig fint an å plante dem ut med en gang faren for frost er over.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Har du overvintret georgineknollene dine og lurer litt på hva du gjør nå? Det er slett ikke så vanskelig. Selv de tørreste knoller kan det være liv i, så det er virkelig verdt et forsøk å få fart på dem.

 

Leggetid

Dahlia kan legges direkte i bakken når jorda er varm, men våre forsøk viser at du får tidligere, og dermed rikere blomstring dersom du legger dem i potter, og fordriver dem inne en måneds tid før utplanting.

Husk at georginer er frostømfintlige og kan ikke plantes ut før faren for nattefrost er over. Skades bladverket av nattefrost settes plantene mye tilbake.

Knoller som skal legges direkte på vokseplassen, kan legges før faren for nattefrost er helt over. De bruker litt tid på å sette røtter og nye skudd, og ligger trygt og beskyttet for lett nattefrost under jordoverflaten, men som sagt, vi foretrekker å starte dem inne.

 

Slik fordriver du Dahlia

Finn en potte som er hakket større enn Dahlia-knollen. Planten skal ikke leve så lenge i potten, og derfor trenger den ikke masse jordvolum i første omgang. Dahlia er næringskrevende planter, men næring vil den få når den plantes ut i hagen siden.

Fyll jord i bunn og plasser deretter dahliaknollen i potten. Fyll på med jord, og for å få jorda til å fylle alle tomrom, også under knollen, kan du dunke potten hardt mot bordet et par ganger. Da vil jorda legge seg tett rundt dahliaknollen. Knollen trenger ikke å ha mer enn et par cm med jord over toppen, så du trenger ikke en veldig dyp potte. Er potten dyp er det bedre at knollen har mer jord under seg enn over.

Planting dahlia tuber in pot

Vann og sett deretter potten varmt i romtemperatur. Den trenger ikke å stå lyst før skuddene viser seg over jordoverflaten. Da trenger de derimot mye lys for å bli lubne og fine.

 

Deling

Overvintrer du dahliaknoller vil du fort erfare at de blir større, og danner flere og flere skudd for hvert år som går. Da er det greit å dele dem.

På våren, før de skal legges kan du lett se hvor de nye skuddene vil dannes. De ser ut som rødrosa små knopper. Del knollene i biter slik at hver bit har godt med røtter, og et eller flere skudd.

La knollen ligge litt slik at snittflaten tørker litt før knollene legges. Sår i knollen kan lett bli  infisert av soppsporer i jorda, får de tørke litt kan det hjelpe til å forhindre eventuell soppinfeksjon. Deretter kan de plantes på vanlig vis.

Dele georginer

 

Utplantingstid

Vanligvis vil det være trygt å plante ut i månedskiftet mai/juni, litt avhengig av hvor du bor.

Før vi planter ut, er det viktig å herde eller tilvenne plantene til utelivet. Ta dem ut en overskyet dag og la dem få et kort opphold på nordsiden av huset eller annen skygge. Neste dag får de litt lengre utetid, og vennes på den måten gradvis til utelivet. Anbefalt herdetid er ca. en uke, men det er sjelden vi bruker så lang tid. Det har vi ikke tålmodighet til. I stedet velger vi utplanting på en tid som det ser ut til å bli overskyet noen dager. Det går som regel bra.

Dahlia 'Sunshine'
Dahlia ‘Sunshine’.

Tommy Tønsberg er gartner, forfatter og foredragsholder. Han var tidligere redaktør i Norsk Hagetidend, og har også gitt ut flere bøker som for eksempel «Hageselskapets staudebok» og «Spiselig på liten plass».  I tillegg driver han hagebloggen gardenliving.no sammen med Kenneth Ingebretsen.

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Om poding – dette er noe alle kan få til

Tro det eller ei – alle disse blomstene kan spises!

Fem sikre sommerblomster du garantert får til

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Planter

Siden fortsetter under annonsen