
Før jeg reiste på ferie, fant jeg ut at det var på tide å bruke noen urter jeg har dyrket på balkongen i sommer. Resultatet ble en lekker rosmarineddik og en fargesprakende persilleolje!
Rosmarineddik
Du trenger:
- En ren glassflaske, helst med med kork (eddik tærer på metall og plast)
- Noen rosmarinstilker (skylt og lett tørket)
- En god eddik (eplecidereddik/hvitvinseddik etc.)
- Eventuelt ekstra smakstilsetninger (jeg brukte hele pepperkorn)
Slik gjør du:
- Dytt rosmarinstilkene ned i flaska og fyll opp med eddik.
- Tilsett andre krydder hvis ønskelig.
- Sett på korka og la flaska stå mørkt og kjølig. Etter 4-6 uker er smaken helt utviklet.
- Bruk eddiken i salatdressinger og marinader, rett på ovnsstekte grønnsaker eller pommes frites.
Persilleolje
Du trenger:
- En bunt persille
- Isbiter
- En god olivenolje
- En ren glassflaske
- Kaffefilter og trakt
- Blender
Slik gjør du:
- Kok opp vann med salt i en kjele.
- Blancher persillen (med stilk) i ca. 10 sekunder.
- Flytt persillen over i en skål med isvann for å stoppe kokeprosessen.
- Kjør persillen sammen med en god klunk olivenolje i en blender til du får en rennende puré.
- Ha pureen i et kaffefilter i en trakt som du setter i flaskeåpningen (eller gjør som meg og bruk filterdelen av et sett for håndbrygget kaffe over et glass).
- La stå over natta slik at oljen sakte får renne gjennom.
- Den knallgrønne oljen du ender opp med kan for eksempel brukes i dressing, på egg eller mozzarella, eller rett og slett dryppet på toppen av en god brødskive.
Sjekk også ut disse postene om hvordan du fryser urter i isbitform og hvordan du lager ditt eget urtesalt.
Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med mannen sin og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.
Mer inspirasjon fra Min Oase:
Pelargonium – en storfavoritt!
Sett sammen din egen sommerbukett
Få en vakker hage med akeleier