Friske urter i eddik og olje

Line Almhjell/www.linealmhjell.com
kommentarer

 

Før jeg reiste på ferie, fant jeg ut at det var på tide å bruke noen urter jeg har dyrket på balkongen i sommer. Resultatet ble en lekker rosmarineddik og en fargesprakende persilleolje!

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Rosmarineddik

 

Lag din egen olje og eddik med friske eller tørkede urter.

 

Du trenger:

  • En ren glassflaske, helst med med kork (eddik tærer på metall og plast)
  • Noen rosmarinstilker (skylt og lett tørket)
  • En god eddik (eplecidereddik/hvitvinseddik etc.)
  • Eventuelt ekstra smakstilsetninger (jeg brukte hele pepperkorn)

 

 

Lag din egen olje og eddik med friske eller tørkede urter.

 

Slik gjør du:

  • Dytt rosmarinstilkene ned i flaska og fyll opp med eddik.
  • Tilsett andre krydder hvis ønskelig.
  • Sett på korka og la flaska stå mørkt og kjølig. Etter 4-6 uker er smaken helt utviklet.
  • Bruk eddiken i salatdressinger og marinader, rett på ovnsstekte grønnsaker eller pommes frites.

 

Persilleolje

Lag din egen olje og eddik med friske eller tørkede urter.

 

Du trenger:

  • En bunt persille
  • Isbiter
  • En god olivenolje
  • En ren glassflaske
  • Kaffefilter og trakt
  • Blender

 

 

Lag din egen olje og eddik med friske eller tørkede urter.

 

Slik gjør du:

  • Kok opp vann med salt i en kjele.
  • Blancher persillen (med stilk) i ca. 10 sekunder.
  • Flytt persillen over i en skål med isvann for å stoppe kokeprosessen.
  • Kjør persillen sammen med en god klunk olivenolje i en blender til du får en rennende puré.
  • Ha pureen i et kaffefilter i en trakt som du setter i flaskeåpningen (eller gjør som meg og bruk filterdelen av et sett for håndbrygget kaffe over et glass).
  • La stå over natta slik at oljen sakte får renne gjennom.
  • Den knallgrønne oljen du ender opp med kan for eksempel brukes i dressing, på egg eller mozzarella,  eller rett og slett dryppet på toppen av en god brødskive.

 

 

Lag din egen olje og eddik med friske eller tørkede urter.

 

Sjekk også ut disse postene om hvordan du fryser urter i isbitform og hvordan du lager ditt eget urtesalt.

 

 

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med mannen sin og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Sett sammen din egen sommerbukett

Få en vakker hage med akeleier

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen