Frø du kan så i februar

Tekst og foto: Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no.
kommentarer
tomater

Mange planter har godt av å sås tidlig for at du skal få fullt utbytte av dem.

Du kan fint så mange av disse frøene senere i sesongen, men senere start vil gi senere blomstring og eller senere innhøsting.

Du må selv finne ut om det er viktig for deg å ha tomater fra juni eller om du er fornøyd med å høste færre frukter senere. Vær også oppmerksom på at du må ha plass til plantene dine frem til faren for nattefrost er over i mai–juni, avhengig av hvor i landet du bor. Har du veksthus eller egne plasser i huset som du kan la plantene bli store, er det bedre å vente litt med å plante dem ut.

Mange av frøene som kunne sås i januar kan fortsatt sås, så lenge du ikke venter for lenge. Mange vil komme fint, bare senere. Du kan hente inn tapt tid ved å la plantene stå inne lengre. Da får de varmere natte- og dagtemperaturer, enn de ville ha gjort hvis du stod ute og vokser fortere.  Frø som chili, pelargonium, penselfjørgress, kjempeverbena og Dicondra kan fortsatt sås.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Mange planter bør du så allerede i februar. Her får du en liste over hvilke - og litt om hvordan du kommer i gang. Lykke til!
Vi sår delikatessen artisjokk i februar og høster hoder i august.

Disse frøene kan sås fra første uken i februar og utover:

 • Tomat – Solanum lycopersicum
 • Engletromet – Brugmansia suaveolens
 • Piggeple – Datura
 • Eucalyptus
 • Silkebygg – Hordeum jubatum
 • Asarina – Asarina scandens
 • Georgine – Dahlia
 • Paradisspinner – Cleome spinosa
 • Petunia – Petunia grandiflora
 • Prydtobakk – Nicotiana
 • Gazania
 • Artisjokk – Cynara scolymus
 • Blåkorg – Ageratum houstonianum
 • Kanna – Canna
 • Sølvkrans/sølvblad – Cineraria
 • Flittiglise – Impatiens
 • Aubergine – Solanum
 • Løk og purre (slutten av måneden)
 • Staudefrø – Se mer om såing av stauder her.
Mange planter bør du så allerede i februar. Her får du en liste over hvilke - og litt om hvordan du kommer i gang. Lykke til!
Dicondra som vi sådde i januar spirer og gror under vekstlyset som bare det. Det viktigste med denne er at den ikke blir overvannet.

Generelle såtips

Jord

Bruk såjord, den inneholder lite næring slik at røttene ikke blir svidd og den har sand i seg for bedre drenering. Du kan godt blande inn perlite eller vermiculite for luftigere jord, det hindrer at plantene feks råtner. Store frø dekkes sin egen størrelse med jord, men veldig fine frø skal ikke dekkes.

Punktsåing

Med frø som ikke er for små som chili eller blomsterertfrø er vanlig å så ett til to frø i hver potte. Bruk en liten potte. En liten potte er varmere og tørker lettere opp enn en stor potte hvor jorda kan bli både kald og våt. Pott plantene opp i større potter før røttene begynner å gå i ring i potten.

Breisåing

Brukes ofte til små frø der de strøs jevnt utover i et såbrett. Når frøplantene har fått sine ordentlige blader (4 blader) prikles (plantes om) de om i egne potter en og en som f.eks. stemorsblomster eller i små klynger som f.eks.Lobelia.

Om lys

Skal du så før april må du ha plantelys. Utelyset er ikke sterkt nok til å kunen gi god plantevekst i vintermånedene og sår du nå uten å gi tilleggslys vil småplantene strekke seg etter lyset og bli lange og strantete. Først når vi er kommet ut i april er det naturlige lyset sterkt nok til å gi god plantevekst.

Plassering og stell

Plasser frøene et varmt sted. Har du varmekabler på badet er dette et fint sted. I vinduet er et ofte litt kjøligere, noe som kan gjøre at frøet ikke spirer. Når du vanner frøene, la potten trekke opp vann nedenfra. Når jorden er fuktig på toppen av potten har de trekt ferdig. Vanner du ovenfra flyter ofte frøene rundt i potten og vil samle seg langs kanten av potten eller vaskes ut. Så fort frøene har spirt må de ha lyst i form av sollys eller lys fra lysstoffrør eller plantelys.

Pott eventuelt plantene opp i større potter ved behov. Før plantene plantes ut, må de herdes, spesielt hvis de har stått inne og ikke i et veksthus. Herdingen gjør at plantene får forberedt seg på utelivet, slik at de tåler sol og vind. Uten herdig vil de fort få svidde blader og de blir satt hardt tilbake. Sett ut plantene de første ti dagene i skyggen eller gi dem noen timer sol hver dag før de bæres bort igjen.

Mange planter bør du så allerede i februar. Her får du en liste over hvilke - og litt om hvordan du kommer i gang. Lykke til!
Slik ser det ut når våren kommer og staudene som har stått under snøen begynner å spire. Noen av pottene er sådd alt for tett og blir vanskelige å prikle. Tipset er å så tynt, de fleste trenger ikke 100 planter!

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

 

Mer moro fra Min Oase:

Dette må du kunne før du sår

Dyrke selv? Her er gode nettbutikker for frø!

De beste luftrensende grønne plantene

Disse 5 snittblomstene holder lengst

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen