Frodig hage midt i London

Tekst: Maria Aarli-Grøndalen/Bonytt. Foto: Ragnar Hartvig. Styling: Tone Kroken
kommentarer
Maris hus i London.076

Historien om denne hagen begynte lenge før Mari Frogner og mannen Neil Cooke kjøpte huset. Historien om hagen begynte sent på 1970-tallet, da Mari tilbrakte mang en sommerferie springende rundt på bare føtter i den bugnende storhagen til sin mormor på Lillehammer.

En overgrodd hage i byen er blitt en oase som bugner av frukt og grønnsaker. Stikkord er blomstereng, frukttrær, kjøkkenhage og mange sitteplasser.
Betongbryggen Mari sitter på, var før en trang garasje. Grunnmuren ble innlemmet i resten av terrassen.

– Den perfekte hage for meg er akkurat som min mormors hage, en vilter blomstereng med aldrende frukttrær og plass til ballspill, egen kjøkkenhage og mange sitteplasser, noen skyggefulle og andre i solen. Å gjenskape en norsk hage med alle disse elementene midt i en storby, er selvfølgelig en utfordring. Hagen vår har for eksempel ingen naturlig vannkilde, men den er sørvendt og har masse sol, sier Mari.

En frodig hage midt i storbyen? Visst er det mulig! Stikkord er blomstereng, frukttrær, kjøkkenhage og mange sitteplasser.
Det er direkte utgang fra kjøkken og stue til hagerommet.

Med sine 400 kvadratmeter er den rommelig for en byhage i London å være, og at den var overgrodd da de overtok, var i Maris øyne positivt. – Ved å rydde opp i den fikk vi satt vårt helt eget preg på den. Innimellom villniset fant jeg minst et halvt dusin velvoksne hagebusker som syriner og kameliaer, som jeg elsker. Dette er sentvoksende planter, og var for meg et ypperlig utgangspunkt for å få til en frodig hage som jeg drømte om.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

En frodig hage midt i storbyen? Visst er det mulig! Stikkord er blomstereng, frukttrær, kjøkkenhage og mange sitteplasser.Dermed var prosjektet i gang. Den delen av hagen som ligger lengst unna huset var så overgrodd at de måtte hakke seg inn for å finne nabogrensen. – Vi leide inn et profesjonelt firma til å fjerne elleve døde trær. De hjalp oss også med å beskjære det vi ville beholde, slik at de plantene og trærne som fikk stå, har fått bedre levekår.

En frodig hage midt i storbyen? Visst er det mulig! Stikkord er blomstereng, frukttrær, kjøkkenhage og mange sitteplasser.
Neil bygget kassebed til Maris grønnsakshage. – Hele sommeren kjøper vi ingen grønnsaker.

Den midterste delen av hagen var derimot relativt åpen, så der plantet paret en frukthekk, som lar dem høste inn villepler, plommer og kirsebær, og en buksbomhekk. – Vi flyttet på busker og trær som allerede fantes, og fylte på med det vi savnet. Målet var å skape mange gode soner i hagen. Da føles den større enn den er, fordi alle sonene har tydelige bruksområder.

En frodig hage midt i storbyen? Visst er det mulig! Stikkord er blomstereng, frukttrær, kjøkkenhage og mange sitteplasser.
Mari dyrker asparges, artisjokker, bladbete, rødbete, mais, vintersquash og vanlig squash, kål og brokkoli, fem sorter bønner, hvitløk, purre, erter, blomkål, poteter og krydderurter i grønnsakhagen. I tillegg dyrker hun rabarbra, jordbær, bringebær, rips, solbær, bjørnebær og stikkelsbær, samt epler, pærer og plommer. Mye blir brukt til å lage saft, syltetøy, gelé og vin av.

Den gamle garasjen måtte vike for en ny terrasse med ulike sittegrupper, ettersom garasjen av en eller annen grunn hadde fått den mest solfylte plassen på tomten. Og omtrent midt i hagen plasserte de et langbord, som delvis får skygge fra et gammelt epletre. Bålpannen bæres frem både til grilling og for å kunne sitte ute på kjølige kvelder, slik at utesesongen varer lengst mulig. Men på høysommeren blir det så varmt i den sørvendte hagen, at de helst spiser innendørs.

En frodig hage midt i storbyen? Visst er det mulig! Stikkord er blomstereng, frukttrær, kjøkkenhage og mange sitteplasser.
Hagen får være litt vill. Redskapene er diskret plassert i det grønne skuret.

– Før vi fikk hage ble jeg alltid litt trist når det var dårlig vær, for da følte jeg meg innestengt. Derfor har vi sørget for at vi når har god forbindelse mellom huset og hagen, med skyvedører som går fra gulv til tak mot terrassen. Da føler jeg meg som om jeg er ute også når jeg sitter i stuen, sier Mari.

Vi spiser ertene rett fra stengelen. uansett hvor mye vi dyrker blir det aldri nok
Mari Frogner

En frodig hage midt i storbyen? Visst er det mulig! Stikkord er blomstereng, frukttrær, kjøkkenhage og mange sitteplasser.Mer inspirasjon fra Min Oase:
Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Hagebesøk, Kjøkkenhage

Siden fortsetter under annonsen