Fuglematen småfuglene liker best

Line Almhjell/linealmhjell.com Alle foto: Colourbox.com
kommentarer
Å mate småfugler om vinteren er en fin opplevelse.
Det er jo så hyggelig når disse småtassene kommer og forsyner seg av fuglematen vi setter ut.

Å by småfuglene på fuglemat om vinteren hjelper dem gjennom de kaldeste månedene, og det er dessuten utrolig hyggelig å få besøk av de små fjærballene og se dem på nært hold. Du trenger slett ikke å ha hage eller et tre å henge fuglemateren fra. Det finnes mange typer fuglematere som festes direkte på vindusruta. Og har du en karm utenfor vinduet, kan du gjerne bruke den også.

Her er det du trenger å vite for å lage vinterens kosligste kaffeslabberas med blåmeis, kjøttmeis, gråspurv, dompap, pilfink og mange flere.

Å by småfuglene på fuglemat om vinteren hjelper dem gjennom de kaldeste månedene, og det er dessuten utrolig hyggelig å få besøk av de små fjærballene og se dem på nært hold.
Polarsisik er en koselig liten fjærball i finkefamilien. Bor du langt nord i landet, er du kanskje så heldig at den kommer og besøker fuglebrettet ditt i vinter.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Er det første gang du legger ut fuglemat, kan det ta en stund før fuglene oppdager den nye skattekista. Ha tålmodighet, og prøv deg gjerne frem med forskjellige typer fôr. Det varierer litt hvilken mat de forskjellige fugleartene foretrekker, men en blanding av følgende er en veldig god start:

  •  Småfuglblanding med hele frø som du får kjøpt i butikken
  • Tørket kokos (ikke søtet)
  • Havregryn
  • Nøtter
  • Biter av frukt, både fersk og tørket
  • Brødsmuler og andre rester etter menneskemat (frø uten skall, frokostblanding etc.)
  • Fett og meiseboller

Småfuglene tåler ikke muggen mat eller salt, og du bør også være litt forsiktig med sukker, men ellers kan du godt prøve deg frem med ting du har hjemme.

 

Å by småfuglene på fuglemat om vinteren hjelper dem gjennom de kaldeste månedene, og det er dessuten utrolig hyggelig å få besøk av de små fjærballene og se dem på nært hold.
Dette er en fin blanding av mat til småfuglene.

 

Dompap er en kjærkommen gjest på fuglebrettet eller meisebollen.
Dompap er en kjærkommen gjest på fuglebrettet eller meisebollen.

Dette må du passe på når du mater småfugler:

  • Velg gjerne et vindu som ikke er langt unna trær eller busker. Da er det større sjanse for at maten blir oppdaget, og de mer skvetne artene har et tryggere sted å spise godbitene de har hentet seg.
  • Fuglene liker ikke nærgående katter eller andre dyr. Det kan hjelpe å henge materen høyt.
  • Blir materen din godt besøkt, må du også regne med rot. Tomme frøskall blir liggende igjen, og fuglene bæsjer der de sitter. Dekk til vinduskarmen, terrassegulvet eller bakken under når du setter opp materen, da sparer du deg for en kjedelig vaskerunde til våren. Litt papp festet med en kraftig tape beskytter vinduskarmen. Større flater kan du dekke med for eksempel en striesekk holdt på plass med steiner.

Vil du vite mer om mating av småfugler, kan du ta en titt på Fuglevennen.no.

Lykke til!

 

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med kjæresten og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.

Interessert i mer? Les gjerne:

Slik lykkes du med juleroser -også innendørs

Lag din egen julekrans – veldig enkelt!

Disse søte mosenissene har blitt superpopulære

Nydelige telysholdere du enkelt lager selv

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen