Våren er den beste tiden for å få en fin sommerplen

Jane Holma
kommentarer
Gjødsle plenen nå for å få en fin plen uten mose. Men bør du kalke også i tillegg til å gjødsle plenen? Ti vårtips som gjør plenen din fin hele sommeren.
Grønn og god - riktig gjødsling gjør alt arbeidet med plen veldig mye enklere. Foto: Colourbox

Her er ti vårtips til hvordan du sikrer deg en jevn, fin og mosefri gressplen hele sommeren igjennom.

1. Kalk først

I perioden mellom januar og mai, litt avhengig av hvor i landet du bor, er det tid for å kalke plenen. Kalke gjør man for å regulere pH-verdien, altså hvor sur jorda er. En pH-verdi mellom 5 og 6 er bra. Er den lavere, trives gjerne mosen, og da kan det hjelpe å kalke. Men merk at mosen trives både om du kalker for lite, og om du kalker for mye. Derfor bør du være sikker på at plenen din faktisk trenger kalk, før du setter igang. Dette kan du finne utav ved å få vurdert en jordprøve fra hagen din, sjekk om ditt lokale hagesenter kan hjelpe deg, eller les mer om hvordan du selv gjør det her her. Leirholdig jord inneholder gjerne mye kalk, og vil dermed ha en riktig pH for de aller fleste gresstyper.

2. Gjødsle plenen tidlig

Gjødsle plenen bør du gjøre allerede med det samme snøen har smeltet. Når plenen har tørket litt opp etter snøsmeltingen, og du begynner å ane et fint, grønt skinn i plenen, er det bare å finne frem gjødselposen! Dersom du nylig har kalket plenen, bør du imidlertid vente et par uker før du gjødsler.

Om våren bør du gjødsle plenen med ren hønsegjødsel, eller en form for gjødsel som inneholder hønsegjødsel (bonus: sneglene liker ikke denne formen for gjødsel!). Senere på våren er det fint å bruke sommergjødsel, mens du om høsten bør velge høstgjødsel. Da har du sikret at plenen får akkurat de næringsstoffene den trenger i de ulike delene av vekstsesongen. Mager jord og jord med mye sand i, trenger mer gjødsel enn fet jord, men en tommelfingerregel er å bruke 20 g gjødsel pr. kvadratmeter.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

3. Gjødsle jevnlig

Husk å gjødsle plenen jevnlig utover hele sommeren, gjerne en gang i måneden. Det er bedre med lite og ofte enn mye og sjelden. Dette er ditt beste våpen mot mose i plenen! Har du kalket mye, er det ekstra nødvendig å gjødsle mye utover sommeren.

4. Finn frem jernriva

Er jorda i plenen din kompakt, vil mosen fort overvinne gresset. Gressrøttene trenger luft, og det kan du fikse enkelt ved å gi plenen en runde med jernriva. Rak over hele plenen, spesielt i de områdene der du vet det pleier å komme mose. Det gjelder for eksempel ofte områder som ligger litt i skyggen. Ikke ta så hardt i at du river opp gresset med røttene, men sørg for at du graver jernriva litt ned i jorda. Du kan også bruke et greip, som likner på en høygaffel. Stikk greipet minst 10 cm ned i jorda, og rikk den litt frem og tilbake, før du drar den opp igjen. Lag slike hull med omtrent 20 cm avstand. Det går også an å leie en spesiell plenluftemaskin.

5. Reparer isbrann

Har du fått isbrann på plenen i løpet av vinteren, ser du det vet at områder av plenen ser død ut. Da går du over disse områdene med ei jernrive for å løsne litt på det øverste laget med jord. Så sår du nytt gress her med en såkalt reparasonsblanding, som spirer fort.

Gjødsle plenen nå for å få en fin plen uten mose. Men bør du kalke også i tillegg til å gjødsle plenen? Ti vårtips som gjør plenen din fin hele sommeren.
Vedlikeholdsfri plen finnes vel knapt, men følger du disse rådene, kan mye av jobben mot en pen plen være gjort. Foto: Colourbox

6. Fyll jord i dumper

Har du en ujevn og litt hompete plen, slik at vann og is samler seg i dumper i løpet av vinteren, kan det være grunnen til isbrann der. Slike dumper bør du i så fall fylle med jord nå på våren, og deretter så på nytt.

7. Ønsk marken velkommen!

Bruker du organisk gjødsel, vil du får en plen der marken trives – og det er bra for plenen din! Den lager nemlg fine ganger nedi jorda, som gir luft til gressrøttene. En annen fordel med organisk gjødsel kontra kunstgjødsel, er at mosen trives mindre ved bruk av organisk gjødsel.

8. Fjern mose

Det er ingen som sier at plenen må være mosefri – mose er mykt deilig å gå på – men foretrekker du en mosefri plen, kan du med fordel fjerne mosen nå på våren. Dette kan du gjøre på ulike måter: Ta riva fatt og rak vekk så mye du klarer (det kan fint telle som en treningsøkt!), lei en mosefjernemaskin eller bruk mosedreper, som du kjøper på hagesenteret. Er mose et stort problem, kan du også velge å frese opp plenen og så den på nytt, eller rett og slett legge et 10 cm tykt lag med jord oppå plenen, for så å så på nytt. Har du mye løvetann og ugress i plenen, finnes det mange gode hjelpemidler mot det også.

9. Ikke klipp for kort

Når du skal klippe plenen, så pass på at du ikke klipper den for kort. Blir gresset for kort, gir du mosen et fortrinn! Lar du imidlertid gresset få være litt høyt, klarer det ofte å kvele mosen.

10. Ikke rak plenen etter klipping

Mosen er heller ikke så begeistret for avklippet gress som blir liggende på plenen. En god unnskyldning for ikke å rake plenen etter at du har klippet den, med andre ord!

(Kilder: klikk.no og mesterhagen.no)

 

Mer grønn inspirasjon fra Min Oase:

Planlegg hagen: 5 smarte tips

Slik får du små hager til å virke større

Hvordan holde liv i orkidéen din

Fem sikre sommerblomster du garantert får til

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen