Grønne luftrensere

Cecilie Eggen
kommentarer
Fem gode grønne luftrensere. Disse er spesielt effektive til å rense lufta inne.
En enkel måte å rense lufta på inne, er mange grønne planter. Foto: Blomsterframjandet.se

Det er godt med planter innendørs. Det skaper en frodighet i rommet, gjør det lunere og mange gjør en god jobb med å rense luften også.

Alle grønne planter er imidlertid ikke like effektive. Det oppdaget NASA i samarbeid med Associated Landscape Contractors of America (ALCA) da de undersøkte saken i to år på slutten av 1980-tallet. De så også at noen planter er ekstra effektive når det gjelder luftrensing. Disse fem er på topplista over de mest effektive luftrenserne. Ekstra hyggelig er det at de er rimelige, de er enkle å få tak i – og alle er rimelig lettstelte.

Fordelen mange grønne planter har i forhold til andre, er at de er tilpasset et liv der de gror og lever under tykke lag med tropeskog, og dermed også tilpasset seg lite lys. Disse plantene er derfor ekstra effektive til å fange opp lys og fullføre fotosyntesen under mørke forhold.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Fem gode grønne luftrensere. Disse er spesielt effektive til å rense lufta inne.
Foto: Plantasjen.no

 

1. Draketre (Dracaena fragrans). Fragrans  er listet øverst, men også Dracaena deremensis ‘Janet Craig’ og Dracaena deremensis ‘Warneckii’ er på lista.

 

2. Eføy (Hedera helix). Eføy er en klatreplante som gjør seg godt alene eller i samplantinger. Krever ganske mye lys, men er ellers lett å ha med å gjøre.

 

3. Grønnrenner (Chlorophytum comosum). Grønnrenner er en lettstelt og frodig plante de fleste kan få til. Og dessuten krever den lite lys, og er også fin på badet for eksempel.

 

4. Fikustre (Ficus benjamin). Dekorativt tre som ofte kommer med flettede stammer.

 

5. Gullranke (Epipremnum aureum). Dette er en velvillig voksende klatreplante som også går under navnet Devil’s ivy (djevelens eføy), siden den nesten er umulig å ta livet av.

 

Et hus eller leilighet som er på 180-190 kvadratmeter, trenger rundt 15 gode luftrensende planter dersom luftkvaliteten skal forbedres. Så da er det vel bare å løpe til nærmeste blomsterbutikk med verdens beste samvittighet, er det ikke?

 

Cecilie Eggen er produktsjef for MinOase.no og redaksjonssjef for Hageliv & Uterom. Hun bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter.

 

Mer grønn moro fra Min Oase:

8 fine inneplanter som tåler mørke

Les dette før du kjøper frø på nett

Slik holder du liv i orkidéen din

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Inspirasjon, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen