
Kaster du røtter og avkapp i matsøpla når du rydder etter middagen? Sjekk først om du kan bruke dem på nytt. Det er nemlig mange grønnsaker som lar seg spise i reprise – helt gratis. Alt du trenger er en vinduskarm og litt tålmodighet.
Det kan være praktisk å dele opp grønnsakene i kort- og langsiktige prosjekter, så slipper du å gå sulten. Vi begynner med de langsiktige.
Har dette skjedd med hvitløken din? Plant feddene på nytt, så kan du høste fersk hvitløk om en stund!
Sett feddet i jord med den grønne stilken opp. (Du kan godt gjøre dette uten at feddet har begynt å spire også, bare pass på at du setter det riktig vei.) Hold jorda fuktig, men ikke for våt.
Her er planten til et hvitløksfedd som ikke hadde begynt å spire da det ble satt ned. Ca. 4 uker etter. Å gro en helt ny løk fra et fedd kan ta 6 måneder, men grotiden varierer med årstid. Sommer er vanligvis tid for å høste hvitløk.
Andre matvarer du kan gro på nytt, men som krever litt tid:
Så til de litt mer actionfylte variantene.
Vårløk er kjempeenkelt å gro på nytt, og du velger selv om du vil forsyne deg litt etter hvert, eller om du lar stumpene vokse i fred til de blir store.
Stumpene av vårløk setter du i et glass med vann i bunnen. Følg med at vannet ikke tørker ut, og bytt det ut innimellom. Etter hvert utvikler vårløkene lange røtter som hjelper dem å vokse. Disse var korte stumper på et par cm for ca. 3 uker siden.
Du kan bruke de samme stumpene flere ganger, men du vil ofte oppleve at de mister piffen litt etter å ha vokst på nytt 2-3 ganger.
Andre grønnsaker som vokser raskt i vinduskarmen:
- Purre
- Fennikel
- Forskjellige salater
Her er en lenke som kan være til hjelp.
Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med kjæresten og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingrene både på kjøkkenbenken, i vinduskarmer og på balkongen.