Lag din egen grønnsakshage

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

 

1. PLANLEGG MED HYSSING

Putt beina i gummistøvlene, ta med deg hyssing og noen trestikker og sondér terrenget. Snorene fester du rundt stikkene. Lek deg så på kryss og tvers, helt til du finner ut akkurat hvordan grønnsakshagen skal se ut. Strekk også opp målene på kassene og gangene. Nå er det bare å glede seg – snart kan du knaske deg nedover gangene!

2. KASSE PÅ KASSE

For deg som liker struktur (og for rotehuer også), er grønnsakskasser genialt. Kjøp en ferdig pallekarm eller drivbenk eller snekre en selv. Høyden på kassene kan til og med tilpasses den beste arbeidshøyden for deg. Ikke verst! Og selvsagt kan du ha mindre kasser på terrassen eller verandaen, men da med bunn. Og mal dem gjerne i glade farger.

3. FÅ SKITT UNDER NEGLENE

Jorda er selvsagt viktig, og jo dypere, desto bedre! Moldrik og full av liv skal den være, for her nytter det ikke med grus og sand. Fyll på med kompost eller et hengerlass med ugressfri vekstjord. Meitemarken er vi spesielt glade i og stakkar’n behøver jo mat, derfor må planterester som blader og gress forsiktig lures ned i det øverste jordlaget.

4. VANN, VANN, VANN!

Har du ennå ikke skaffet deg en vannslange, er tiden inne for det nå. Grønnsaker og urter må ha jevnt med vann for å kunne holde seg sunne og friske. Slappe, slaskete blader er mer utsatt for sykdommer og skadedyr, så hold veksten i gang! Plantene blir også stresset uten vann, og immunforsvaret svekkes. Med en dryppslange kan du til og med ta ferie!

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

5. LAG ET MINIDRIVHUS

For utålmodige hagesjeler kan gamle vinduer være tingen. De bør legges over grønnsakskassen så fort snøen er borte og jorda er lagelig, det vi si tørket opp. Da kan du endelig så den første salaten, persillen og reddikene under der. Og vil du forvirre gulrotflua fullstendig, kan du så gulrøttene i samme slengen!

 

Healthy tomatoes on ground
FOTO: Getty Images

6. JA TIL FARGERIKE FRISTELSER!

I år skal «nye» sorter prøves, som polkastripete bete, gul bete, hvit agurk, gul kuleagurk, gulrøtter i nær sagt alle farger og squash som tåler kaldt vær … En morsom bieffekt ved kjølige somre og få pollinerende insekter, er sukkererter med rosa blomster, fiolett blomkål – og hvem vet hvilke andre spennende fristelser som vil dukke opp?

 

7. UNN DEG MASSE URTER

Urter må til, for hva er vel et herremåltid uten en eneste frisk urtekvast? Ganske så tamt! Urtene kan fint sås i brett under vindusglass, eller de kan kjøpes i hagesentrene for så å plantes ut. Ja, selv urter fra matbutikken kan plantes ut! Vær føre var og dekk de nyplantede små med fiberduk – i tilfelle junifrost.

8. IBSENS RIPSBÆRBUSKER…

… og andre buskvekster! Bær er noe av det sunneste du kan spise, så flesk til med et par stikkelsbærbusker! Mm, deilig i bakst … Rips og solbær må også til, og alle bærbuskene vil ha vanlig god hagejord, gjerne 40 cm dyp. På verandaen kan det være tøft med en oppstammet bærbusk i en stor, frostsikker potte.

9. HUSK (Å) LE

Selv om grønnsakshagen plasseres på solsiden, kan det være behov for le. For når gressløken får hentesveis, da vet du at det er på tide med skjerming! Plant bærbusker, eller prøv en rad med svartsurbær – passelig gode som rå, men veldig gode som saft. Og ikke minst veldig sunne!

10. KLART DU MÅ HA KOMPOST!

Ingen grønnsakshage uten kompostbinge! Kompost er nyttig for mikrolivet i kassene, og praktisk for oss som slipper å stå i lange, vårlige bilkøer med hengeren full av kvist og kvast. Nei, vær med på å skape et godt klima og mangfold i egen hage, full av surrende liv fra ulike insekter, fugler – og meitemark. Og glem ikke å plante en stor rugg av en rabarbra ved komposten!

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Nydelig hageportal du kan lage selv (av billig armeringsnett)!

Kreativ med tulipaner (hva med en tulipangardin?)

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Kjøkkenhage

Siden fortsetter under annonsen