Hagen og kjøkkenet gror sammen

Tekst: Niklas Hart/Bonytt. Foto: Ragnar Hartvig. Styling: Tone Kroken
kommentarer
I en bakhage på Vålerenga møtes en betongarm fra 2012 et trehus fra 1823. Se hvordan hagen integreres i boligen, som et ekstra rom.
En tre meter høy brannmur avgrenser tomten og skjermer for innsyn fra naboene i øst. Tilbygget er plassert der det riktig gamle dager sto et fjøs. De store glassflatene gir god kontakt både med hagen og med hovedhuset.

I en bakhage på Vålerenga møtes en betongarm fra 2012 et trehus fra 1823. Tilbygget er ti meter langt, halvannen meter bredt og består for det meste av betong. En mørk, trang og kald korridor, skulle en tro. Virkeligheten er motsatt. Her inne har en nemlig følelsen av å være ute. Glasshimlingen lar solen slippe til over spisebordet, kjøkkenbenken, og på de sære vekstene innerst i plantegropen.

I en bakhage på Vålerenga møtes en betongarm fra 2012 et trehus fra 1823. Se hvordan hagen integreres i boligen, som et ekstra rom.
Overlyset gir en fornemmelse av å befinne seg utendørs. Den lange benken er både spisebord, kjøkkenbenk og plantegrop i ett grep. All innredning er spesialtilpasset og integrert i konstruksjonen. De åpne hyllene er tilpasset familiens kjøkkenartikler slik at volumet utnyttes maksimalt.

Ane Senstad Guldahl er botaniker ved Botanisk hage og vet å utnytte lyset i tilbygget hvor nyttevekster drives frem for tilberedning og servering. For først og fremst er dette altså et kjøkken. Herfra kan trebarnsfamilien skritte rett ut i den lukkede bakhagen, eller de kan fortsette inn i hovedhuset – et snart to hundre år gammelt trehus.

I en bakhage på Vålerenga møtes en betongarm fra 2012 et trehus fra 1823. Se hvordan hagen integreres i boligen, som et ekstra rom.
Helt i enden av tilbygget har familien funnet plass for å dyrke frem uvanlige og vanlige vekster som siden settes ut i potter og bed.

Hadde det ikke vært for familiefar og arkitekt Bjørn Tandberg, ville ikke huset ha overlevd forrige århundre. Rivningstillatelsen var stemplet, det var fritt frem for bulldoserne. – Jeg ønsket heller å ta vare på det opprinnelige enn å bygge en kopi. Det er mer omfattende, det er dyrere, men det er også mer verdifullt. Ikke bare for meg og familien, men for Oslo, mener Tandberg.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

I en bakhage på Vålerenga møtes en betongarm fra 2012 et trehus fra 1823. Se hvordan hagen integreres i boligen, som et ekstra rom.
Tidligere var hagen et sted som lå utenfor huset. Tilbyggets store glassflater bidrar til at hagen integreres i boligen, som et ekstra rom. Nærkontakten med hagen gjør at det aldri føles trangt på kjøkkenet.

På midten av 1800-tallet hadde det ifølge folketellingen bodd 17 mennesker i det vesle huset. Vognmannen og hans assistent, hver med sine respektive familier. I dag lever to voksne og tre barn her. Det som var et høyloft er bygget ut til soverom og lekerom. Likevel følte familien at de trengte mer plass. Tidene har forandret seg, og utenfor lå den frodige, lille hagen, som eneste utbyggingsalternativ. Det gjaldt å ta så lite som mulig av hagen og samtidig skape et effektivt rom som avlastet hovedhuset.

I en bakhage på Vålerenga møtes en betongarm fra 2012 et trehus fra 1823. Se hvordan hagen integreres i boligen, som et ekstra rom.

 

Gevinsten uteble ikke:

  • Boarealet ble utvidet slik at familien kunne fortsette å bo i huset i henhold til vår tids standard.
  • De store glassflatene og skyvedøren skapte økt kontakt med hagen.
  • Tilbygget virker skjermende mot nabohusene som ligger vegg-i-vegg.
  • Betongveggen er også en brannmur som reduserer risikoen for spredning ved brann.

    I en bakhage på Vålerenga møtes en betongarm fra 2012 et trehus fra 1823. Se hvordan hagen integreres i boligen, som et ekstra rom.
På fine dager er det som å være ute, og når det regner bråker det på taket. Når det snør blir det mørkt, helt til snøen snart smelter. Vi får årstidene tett på med et sånt kjøkken
Bjørn Tandberg
Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Hagebesøk, Planter

Siden fortsetter under annonsen