Hagetrender 2016

Tekst: Cecilie H. Eggen
kommentarer
Drivhus blir mer og mer populært, og folk bestiller i alle størrelser. Foto. tilboligen.no
Drivhus blir mer og mer populært, og folk bestiller i alle størrelser. Foto. tilboligen.no

Hagen har blitt en forlengelse av stua. Innerommet skal gå sømløst over i uterommet, og vi nøyer oss ikke lenger med hvite plastikkmøbler og en parasoll. Nå er det soner med utekjøkken og drivhus, utefliser, sittegrupper og belysning som gjelder.

– Den kanskje aller største trenden er vedlikeholdsfrie hager, sier Yvonne B. Dengin, daglig leder i Lark Landskap AS.

– Vi vil ha funksjonelle og lettstelte hager. En funksjonell hage hvor man har plass til sittegrupper og kan invitere til grillfest, og til og med henter frukt direkte fra trærne. Men den skal også være lettstelt og gjerne med elementer av naturstein og heller, forteller hun.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Hagetrender 2016

Galileo_amb_2cm_cementit_grey
Soneinndeling er det flere og flere som tenker på når det kommer til hage. En egnet plass til solsenger og avslapping står på ønskelista hos mange. Foto: Modena Fliser

 

Soneinndelt hage

Yvonne B. Dengin jobber daglig med å gi folk råd om hvordan man lager funksjonelle hager. Hennes beste råd er å ta turen ut i hagen, ta mål og notater før man går til innkjøp av uteflis og planter.

– Del gjerne hagen inn i flere soner, alt etter hva man skal bruke hagen til. For eksempel plass til sittegruppe, solsengen og boltreplass for barna, sier Dengin.

 

 

0000767034
Utebelysning er både fint og funksjonelt. Foto: Modena Fliser

Lys opp!

Få mer glede av hagen på kvelden, med lyskilder som lyser opp planter og hagen.

– Det finnes mange forskjellige måter å bruke utebelysning på. Lys opp vei og gangsti rundt huset. Det er både funksjonelt og stilig. Har man et flott tre i hagen kan man belyse opp grener i treet, uten at selve lyset blir synlig, slik at man får frem de vakre elementene ved treet, selv når det er mørkt, tipser Dengin.

 

 

 

Drivhus_balkong_1
Drivhus i alle størrelser, også de små tilpasset balkong og mindre hager, selges det bare mer og mer av. Foto: tilboligen.no

Selvdyrking med drivhus

– På hagemessen i april måtte vi tilkalle ekstra bemanning for å kunne hjelpe alle som kom innom standen vår. Vi ser en økt etterspørsel fra unge familier som ønsker å dyrke grønnsaker sammen med barna, sier Henrik Haukelidsæter, daglig leder i tilboligen.no.

– Etterspørselen av drivhus har skutt i været, og det gjelder både de store eksklusive drivhusene til mindre varianter for både balkong og terrasse, forteller han.

 

 

0000766545
Vedlikeholdsfrie stier, ganger og uteplasser – gjerne i form av varig og vedlikeholdsfri stein, er mer og mer ettertraktet. Foto: Modena Fliser

 

Vedlikeholdsfri uteplass

En annen trend er at vi nå forlenger uteplassen med vedlikeholdsfrie fliser og naturstein. Det er en fin måte å skape ganger og rom i hagen på.

– Ønsker man naturstein som varer, må man velge riktig kvalitet. Norsk skifer er et tvers igjennom bærekraftig material til uteplassen; robust og motstandsdyktig mot det barske norske klimaet med regn, kulde, sol og varme, i tillegg er den nesten helt vedlikeholdsfri, tipser Tommy Ivesdal i Modena Gruppen AS.

Robotgressklipperen har også blitt veldig populær og er et ledd i den vedlikeholdsfrie hagen som så mange ønsker seg, det samme er automatiske vanningssystemer.  Vi skal bruke uteplassen til kos og hygge, og ikke for mye tid på vedlikehold.

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Tro det eller ei – men alle disse blomstene kan spises

Pelargonium – en storfavoritt!

Nydelig hageportal du kan lage selv (av billig armeringsnett)!

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen