Hvordan dyrke tomater

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
Tomater

 

Det botaniske navnet for tomatplanten er Lycopersicon, og det betyr noe sånn som giftig plante med ubehagelig lukt. Tenk det! Før i tiden ble tomatplanten derfor brukt som stueplante, med vakre, men akk så giftige røde frukter … Trodde man.

Tomatplanter er glade i varme, du bør derfor vente med å sette dem ut i veksthuset til temperaturen er høy nok. Det bør være ca. 22 grader om dagen og 16 grader om natta. Er jordtemperaturen under 16 grader, kan bladene fort bli blålige.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Plantene trives ikke i stekende sol, men i halvskygge. Full sol kan gi grønne flekker på fruktene og sprekker i skallet, så husk å lufte ut av drivhuset når temperaturen blir for høy.

 

Hvordan dyrke tomater

Plantene er enkle å så inne i vinduskarmen. Blomster-klasene dannes rett etter spiring og helst ved noe lavere temperatur, derfor bør varmen senkes til 14 grader så fort plantene har fått et par blader. Så snart du ser de første blomsteranleggene, kan du sette opp varmen igjen. Dette gir blomsterklaser tidlig, som gjerne sitter langt nede på stammen.

Har du ikke rukket å så dine egne planter, kan du ta en tur til hagesenteret. Der finner du planter klare for utplanting.

 

LL0415 Tomatdrivhus Tomater Drivhus Dyrke tomater
Foto: Trude Lindland

Slik dyrker du tomater

1. Tomatplanter kan fint dyrkes i bakken, men det beste er kanskje i store potter med ny, frisk jord eller rett i jordsekker på gulvet. Når du planter, kan det være lurt å sette plantene noe dypere enn slik de sto i potta. Dyp planting vil gi nye røtter oppover stammen, men husk å dra av de nederste bladene før du dekker til stammen med jord.

2. Så snart plantene begynner å blomstre med lysegule småblomster, er det på tide å hjelpe litt til med bestøvingen. Ta en runde i veksthuset og rist litt i plantene. Jo bedre befruktning, desto flere frø og desto raskere blir tomatene modne.

3. Tomater krever mye vann og næring, så husk å vanne og gjødsle jevnlig.

4. Snurr plantene rundt et tau ettersom de vokser. Fest den ene enden rundt stilken i en løs løkke, og fest den andre enden i taket. Fjern tyver (sideskudd), slik at næringen kan gå rett til tomatene. Skulle du ønske at du hadde flere planter, kan tyvene plantes i nye potter som raskt vil danne nye røtter.

LL0415 Tomatdrivhus Tomater Drivhus Dyrke tomater
Foto: Trude Lindland

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Tro det eller ei – men alle disse blomstene kan spises

Pelargonium – en storfavoritt!

Nydelig hageportal du kan lage selv (av billig armeringsnett)!

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Kjøkkenhage, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen