Hvordan holde liv i orkidéen din

Kenneth Ingebretsen/gardenliving.no
kommentarer
Frodig blomstrende og blide og fornøyde, akkurat slik vi vil ha orkidéene våre. Foto: obp.no

De er vakre, eksotiske og selges i tusentall her i Norge. Vi nordmenn elsker rett og slett brudeorkidéer eller Phalaenopsis som de heter på latin. Men hvordan få dem til å overleve hjemme i stuen?

 

FD_0308_W_01
Brudeorkideér trives like godt i potte som i en vase hjemme i stua. De blomstrer lenge og tåler mye. Foto:floradania.dk

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Dropp kjerringrådene

Hvor mange har ikke hørt at du må gi Phalaenopsis et eggeglass med vann i uken? Det er alt for lite for en plante og orkidéen vil sakte men sikkert over noen måneder tørke ut og dø.

Slik vanner du orkidéer:

  • Ta orkidéen ut av potteskjuleren og sett den i oppvaskkummen med lunket vann, la den stå og trekke i 30 minutter, for å sette den tilbake i pottenskjuleren.
  • Har du en høy potte eller vase kan de stå i denne og det kan godt være vann i bunnen av potten/vasen som fordamper opp gjennom røttene.
  • Når planten er tørr har den hvite luftrøtter, det er første tegnet på at den trenger vann. Så fort røttene får vann vil du se at de skifter farge til frisk grønn.
  • Gi orkidénæring som er laget spesielt for orkideer hvert 14 dag i sommerhalvåret. På vinteren kan de få mer sparsomt med næring og det holder med hver fjerde uke.
Et eggeglass i uka er slett ikke nok for en orkidé. Her får du gartnerens beste tips til å få orkidéen din til å overleve - og leve lenge.
Det er ikke et must, men orkidéer liker godt gjennomsiktige potter og vaser. Foto:floradania.dk

Generelt stell:

Denne orkidéen er en tropisk orkidé og vil ikke ha for lave temperaturer. 20–25 grader er fint. Når de ikke blomstrer kan de gjerne stå kjøligere 15–20 grader. Brudeorkidéen lever naturlig i trær og den bruker de tykke luftrøttene til å suge opp vann og næring, men også til å klamre seg fast.

Planten sender ofte ut nye luftrøtter, spesielt hvis du står under panelovner som tørker dem ut. Det gjør den for å prøve å finne mer vann. Disse røttene bør ikke klippes bort og er en naturlig del av planten. Gi den en plassering i halvskygge og unngå den sterkeste solen på sommeren. Ved godt stell kan brudeorkidéen blomstre nesten hele året, men de kommer ofte med nye blomsterstilker på nyåret.

Når skal blomsterstilken kuttes?

Det finnes ingen nyttige regler for dette, selv om mange tror det. Hvis blomsterstilken ikke blir brun og tørker inn lar du den sitte på. Klipp den tilbake til første node (som er en liten utvekst rett etter den siste blomsten) er du heldig vil planten sette nytt skudd fra denne noden etter en del uker og du kan få nye blomster.

 

Et eggeglass i uka er slett ikke nok for en orkidé. Her får du gartnerens beste tips til å få orkidéen din til å overleve - og leve lenge.
Bruk hele rommet, også tak og toppen på vinduskarmer til å gjøre det frodig rundt deg. Orkidéer trives godt hengende, så lenge de får nok vann og lys. Foto:floradania.dk

 

 

Kenneth Ingebretsen er forfatter av hagebøkene «Løker og knoller» og «Spiselig på liten plass», foredragsholder og hagefotograf. Han er utdannet gartner og jobber i egen staudeplanteskole med produksjon av stauder med besøkshage på sommeren. I tillegg driver Kenneth hagebloggen gardenliving.no sammen med Tommy Tønsberg.

Mer grønn inspirasjon fra MinOase.no:

Slik unngår du å ta livet av Hortensiaen din

Fem sikre sommerblomster du garantert får til

Lag dine egne stauder

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inne, Inspirasjon, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen