Julens blomsterløker

Kristin Granum Skoglund
kommentarer
SvibelHyacint24_red

Noen uker kan det gå før de endelig begynner å røre på seg. For hva er vel mer magisk enn vakre juleblomster som titter frem fra ”tørre” blomsterløker? Større kontrast skal vi lete lenge etter!

Vi gir deg tipsene til hvordan du kan behandle julens blomsterløker, slik at du får mest mulig glede av dem. Men du bør kjøpe dem nå, skal du få dem til å blomstre til jul.

Julens blomsterløker
SVIBLER: Blomsterløk plantet i en dekorasjon gir etter et par uker dekorative svibler. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Svibel – julens blomsterduft

Svibel eller Hyacinth som den også heter, er vel den mest anvendelige løkblomsten nå før jul – og ingen adventstid uten svibel. Pakk løkene inn i grønn mose før de plasseres tett sammen på fat sammen med kongler, kuler og kanskje små telysholdere, eller sett de enkeltvis i små kopper og skåler du har stående. De er enkle å stelle og trives i vanlig stuetemperatur, og etter noen dager vil det vokse frem vakre, duftende blomster i fargetoner som hvitt, rosa eller fiolett. Hold blomsterløkene svakt fuktige, slik at de ikke vokser og blir for lange og slengete.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Svibler kan også fint brukes som snittblomst, og har de vokst og blitt i det lengste laget kan de fint kuttes og settes i vase. Prøv det sammen med tulipaner, men la de først stå i egen vase i noen minutter for å ”renne av seg” blomstersaften som siver ut. Sett de så sammen med tulipanene.

De avblomstrende løkene kan oppbevares kjølig til våren kommer, for så å plantes ut i hagen. Legg de i en kald kjeller eller sett de på et kjølig rom. Det er ikke alltid det er like enklet å få de til å blomstre igjen, men kan likevel være morsomt å prøve.

Julens blomsterløker
AMARYLLIS: Planter du blomsterløk av amaryllis i potter, blir det i løpet av et par uker fine dekorasjoner. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Amaryllis – den høyeste av de høye

Staselig og høyreist står den der, enten i potte eller i vase, med sine store klokker pent dandert i toppen av stilken. Flottere kan det nesten ikke bli! Og er du ute i god tid, kan du plante løkene selv i potter med god blomsterjord. Pass på at løken settes med minst halve løken synelig over pottekanten og vann forsiktig frem til knoppene begynner å titte frem. For at blomsterstilken skal strekke seg og fortsette å vokse, må den ha jevnt med vann – men ikke for mye, så la den tørke litt mellom hver vanning. Stuetemperatur er flott, men sett de gjerne kjølig om natten.

Amaryllis eller Hippeastrum, er også en fin snittblomst som bør kjøpes i knopp. Stikk en blomsterpinne opp i stilken og sett den nederste delen av stilken i rent vann. Stilken kan ha lett for å krølle seg oppover, og kan holdes samlet med en strikk nederst.

Etter avblomstring må planten vannes og gjødsles utover sesongen slik at løken kan vokse seg stor og fin. Ut på sensommeren skal bladene visne ned slik at næringen går tilbake til løken, så fra da av kan du fint glemme hele løken frem til frosten nærmer seg. Ta inn løken, fjern de gule og tørre bladene og sett den i en mørk, kjølig kjeller. Og så er det bare å vente til nye blader og blomsterstilker igjen titter frem.

Julens blomsterløker
TULIPANER I DEKORASJON: Tulipaner kan fint settes i en juledekorasjon. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)

 

Juletulipan – lubne og lave

Tulipan kan fint drives frem til jul, men det krever noe oppfølging. Hent frem en koselige skål og sett løken i svakt fuktig blomsterjord, men plant kun den nederste bunnen av løken i jorden. Så må skålen settes kjølig og helt mørkt ved ca åtte grader i minst seks uker. Deretter skal løken drives ved 15 grader til bladene titter frem, og først nå kan skålen flyttes inn i stuen.

Julens blomsterløker kan kjøpes ferdigvilte og ferdigdrevne i blomsterbutikkene før jul, og klare til å flyttes over i vakre potter og skåler av alle slag. Pynt med mose og granbar, kuler og krutt!

Mer inspirasjon fra Min Oase:

På tide å fjerne sommerblomstene

Slik lager du årets julekrans

Bruk mose til julens dekorasjoner

 

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen