Kampen mot sneglene

Tekst og foto: Tonje Bergh/Plantmania.no
kommentarer
brunsnegle (4)

De kommer krypende, er brune og slimete. De spiser nesten alt de kommer over og legger hundrevis av egg. Brunskogsneglen, også kalt iberiaskogsneglen eller mordersneglen, har blitt en stor utfordring for mange. Hage- og terrasseeiere rundt om i landet kjemper en intens kamp mot denne storeteren.

brunsnegle_1
Er sneglene sultne, spiser de dessverre nesten alt.

Brunskogsneglen er en invaderende snegl som spiser seg gjennom sommerblomster, stauder, bær og grønnsaker. Men gi ikke opp – det finnes noen gode råd og tips man kan ta med seg i kampen mot disse storeterne.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

 

Forebyggende tiltak

 • Snegler liker seg under tremateriale. Her er det fuktig, noe sneglene liker. Rydd derfor bort planker og råttent tremateriale fra bed, terrasse og andre steder.
 • Har du en hage er det lurt å luke bort all kratt og ugress. Hold det ryddig og vær oppmerksom på fuktige steder som under stein, busker og hageredskaper.
 • Klipp plenen ofte og kort. En kortklipt plen vil hjelpe med å holde fuktigheten nede.
 • Legg komposthaugen lengst mulig vekk fra blomsterbed og grønsakshagen.
 • Kontroller planter når du kjøper dem. Unngå å få med snegler eller egg i jorda ved røttene.
 • Planter i krukker og ampler er ideelt hvis du har problemer med snegler. Høye store krukker eller blomster på veggen eller i ampel gjør det naturlig nok vanskeligere for sneglen å nå, enn hvis du har planter i bed.
 • Prøv planter som sneglene ikke foretrekker som for eksempel Scaevola, Astilbe, tårer (Fuchsia), lavendel ‘Hidcote’, prydgress (Festuca), pelargonia, flittiglise, løvemunn, begonia, og roser. Aromatiske kryddervekster, busker og bærbusker er også lurt å satse på. Men er sneglene sultne, spiser de dessverre nesten alt.
DSC_0300
Planter i krukker og planter satt litt opp i høyden er mindre utsatt for snegleangrep enn planter i bed.

Har du først fått snegler kan du prøve dette:

 • Plukke, plukke, plukke. Det beste tidspunktet er skumringen, fuktig vær og kvelden (med lommelykt) for da er sneglene mest aktive.
 • Sneglene legger egg om sommeren og høsten, så jo flere snegler og egg du får tatt i løpet av sesongen desto færre snegler blir det i neste generasjon.
 • Sneglemiddel. Du kan få kjøpt ulike sneglemiddel i de fleste planteutsalg.
 • Ølfeller. Sneglene er glade i øl, så grav ned noen plastbokser i plenen slik at øvre kant ligger 2 cm over jordoverflaten. Fyll opp med øl, og etter en stund vil du se at sneglene vil klatre opp i skålen hvor de vil drukne. For å få full effekt bør ølet skiftes ut ca. annenhver dag.
5-brunsnegle 13.06.2013 07-30-42.2013 07-30-42 12.06.2013 19-47-20
Sneglene er glade i øl, så grav ned noen plastbokser og fyll opp med øl.

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Mer nyttestoff og inspirasjon på Min Oase:

Lag et lunt mikroklima i hagen

5 sommerblomster du garantert lykkes med

Løkplanter er vårfavoritter! Se disse nydelige eksemplarene!

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon, Tips&råd, Uteplass

Siden fortsetter under annonsen