
Vi har spurt et knippe kjente fjes og eksperter om deres beste råd.
Anne Havåg Holter-Hovind, hageblogger
Velg riktige vårplanter
Det kan være vanskelig å la være når sola titter fram, men litt tålmodighet er en krukkeeiers beste venn om våren! Setter du plantene ut for tidlig, så får de skader og slutter å vokse, og de fleste planter bør du vente med å flytte ut til det aldri er under 10 °C. Men fortvil ikke, det finnes også de som tåler kulde! Start med å fylle et par av krukkene med slikt som tåler litt minusgrader, f.eks.: løkblomster, julerose, vårlyng, ranunkel, anemone, primula, surfina, tusenfryd og karpatklokke.
Blogg: moseplassen.no.
På Instagram: @moseplassen

Ellen Beate Wollen, frilansjournalist og forfatter
Dyrk for å spise
En eldre, spansk bonde sa til meg en gang at han aldri dyrket noe han ikke kunne spise. Han syns at alle mine blomster i krukker var noe dilldall. Men med årene er jeg blitt litt sånn selv også. Rotgrønnsaker er supert, og de er hardføre. Dessuten er det gøy å få noe som ikke er standard utvalg i alle butikker, som stripete og gule rødbeter. Gulrøtter, kålrot, neper og reddiker, persillerot, pepperrot, jordskokk og sellerirot er lett å få til. Ville vekster må du ikke dra opp sånn uten videre. Skvallerkål er deilig i supper, paier og omeletter. Geitramsen kan du bruke alt på: De grønne vårskuddene stekes som asparges, blomst og blader blir til te, og blomsten blir også en deilig saft med nydelig farge.
Blogg: ellenwollen.no
På Instagram: @ebw65

Finn Schjøll, blomsterdekoratør og tv-personlighet
Kom deg ut av sola
Fint vær er fantastisk, men for all del – jobb i skyggen! Det er ingen vits i å slite seg ut i solsteken. Hagearbeid er både mosjon, rekreasjon og kontemplasjon, og det er mye behageligere å luke i skyggen. Når du skal vanne, gjør du det også tidlig om morgenen eller om kvelden, når plantene har fått kjølt seg ned litt.
På Instagram: @finnscholl

Elisabeth Werp, kunstner
Skap noe unikt
Mitt tips er å bruke stein, sement, gamle ting fra loppemarked og villvin til å skape en unik hage. Plant villvin om våren, og gi dem masse vann. De klatrer overalt og lager små verdener og rom – og om høsten blir de knallrøde. Sement er lett å lage, og stein finnes det nok av. Steingjerder og sementstier med for eksempel glassbiter støpt nedi, skal iallfall jeg gjøre mye mer av. Gamle innemøbler som ingen vil ha mer, kan du bruke ute i hagen med noen fine, gamle gardiner eller duker over, til de kan få sin naturlige og vakre død etter hvert.
Nettside: elisabethwerp.com

Andreas Viestad, forfatter, journalist og matskribent
Kjøp litt av hvert
Kjøp ulike varianter av alle ting du skal dyrke. Det er mye morsommere når du har fire forskjellige typer tomater og ti typer poteter, og det er ikke mer bry. Dessuten er det bedre sjanse for at noen passer spesielt godt til din hage. Spør den flinke gartneren på Geitmyra matkultursenter for barn om stort og smått.
Det gjør jeg: geitmyra.no/spor-om-dyrking-2/

Halvor Bakke, interiør- og møbeldesigner
Del opp i rom
Mitt beste tips er å lage rom i hagen. Dele opp i ulike soner/deler for ulik bruk. Hos oss har vi for eksempel laget urtehage med kasser i jern og med elvegrus rundt.
Nettside: halvorbakke.no
På Instagram: @hbinterior

Yngvar Andersen, personlig trener, kjent fra NRK-programmet Puls
Tenk på tidsbruk
Hagen vår er herlig, frodig og fredelig. Eg elskar hagen vår, og den er faktisk ein av hovedgrunnane til at vi bur der vi bur. Den har gitt oss mykje mat og stadig fleire fine stunder. Mitt beste hagetips er å finne ut kor mykje tid ein ønskjer å bruke på den, spesielt i forhold til det estetiske, og så legge ambisjonane deretter. Sjølv om hagen var til stor glede dei første par åra vi budde her, har gleda berre vorte enda større over å få litt lavare ugrasskuldre og meir tid til såing, hausting og å bruke hagemøblane.

Mer moro fra Min Oase:
De fem beste luftrensende plantene
8 fine inneplanter som tåler mørke