kjøttetende planter

Tonje Bergh
kommentarer
20161026_120928

 

Kjøttetende planter er morsomt for både barn og voksne. De er ikke så farlige som de høres ut som, for de har hverken skarpe tenner eller store kjever. Faktisk så er de ganske fredsomme, der de lokker til seg mat ved hjelp av nektar med søt honningslukt og blader som kan lukkes ved den minste berøring.

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Fluetrompetens blade har vokst sammen til et "trumpetlignende" rør med et slags "lokk" på toppen.
Fluetrompetens blader har vokst sammen til et «trumpetlignende» rør med et slags «lokk» på toppen.

 

Det finnes flere spennende varianter å få tak i, men de gøyaleste variantene er nok Venusfluefanger (Dionaea), Kannebærer (Nepenthes) og fluetrompet (Sarracenia).

 

Visste du at:

  • Verdens største kjøttetende plante Nepenthes attenboroughii vokser i fjellområdene på Filippinene. Planten kan spise rotter og mus og er oppkalt etter Sir David Attenborough.
  • Det finnes kjøttetende planter også her i Norge (soldogg), men menyen består bare av små insekter, så den er ingen fare for våre små gnagere.

 

20161026_120928
Venusfluefanger ser skummel ut, men er ikke så farlig som den ser ut.

 

 

På menyen

Kjøttetende planter skal ikke mates med pommes frites, men derimot med små insekter av ulike slag. Fluer, maur og små edderkopper er favoritten. Disse små dyrene inneholder livsviktige næringsstoffer bl.a. nitrogen og fosfor, som de kjøttetende planter ikke kan ta opp fra jorden. På innersiden av plantenes blader eller «kanne» finnes det enzymer som bryter ned og oppløser insektene. På denne måten kan plantene ta opp de næringsstoffene de trenger for å leve og vokse.

 

DSC_4117
Kannebærer fanger insektene ned i»kannen» med utsondre en deilig honningduft som insektene ikke kan motstå.

 

Stell

  • De kjøttetende plantene er sumpplanter og skal derfor helst holdes konstant fuktig uten at røttene blir stående i vann. La plantene trekke vann fra undersiden.
  • Bør plasseres lyst, men ikke for varm plass.
  • Plantene trenger ikke å gjødsles, men blir veldig fornøyd hvis de «mates» med en flue eller to en gang imellom.

 

20161026_120756
Etter maks 10 bladlukninger vil bladene til venusfluefanger bli utslitt og dø.

Ikke for mye 

Det er veldig gøy å ta på venusfluefangerens blader for å se hvor fort bladene kan lukke og åpne seg, men det bør du ikke gjøre for mange ganger. Etter maks 10 bladlukninger vil bladene bli utslitt og dø. Men forhåpentligvis vil bladene bli erstattet av nye blader etter en stund.

 

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl.a. skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Gjør hagen høstfin

Få bedet ditt til å bugne

Lag et hjerte av røsslyng

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen