Lag din egen frøtape

Line Almhjell/www.linealmhjell.com/foto
kommentarer

Det begynner vel å klø i de grønne fingrene for de fleste av oss nå som vinteren nærmer seg slutten. Men du trenger ikke å bare sitte på rumpa og vente, det går an å forberede seg på så-sesongen, slik at ting går raskere og enklere når våren plutselig er her og alt skal gjøres på en gang.

Mange har kanskje brukt frøtape for enkelhets skyld når det skal sås frø som krever en viss avstand. Det er veldig kjekt, for såingen går raskt, og du unngår å kaste bort frø som senere må tynnes bort. Men du trenger slett ikke å bruke penger på ferdigprodusert tape. Har du årets frø i hus, kan du lage din egen frøtape med ting du allerede har på kjøkkenet. Slik gjør du det:

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

reddik liten CSteg 1:

Klipp opp tørkepapir i remser på 1,5–2 cm. Pass på at papiret er så naturlig som mulig, gjerne ubleket. Du kan også bruke avispapir (uten farget blekk) eller annen type papir som absorberer vann godt.

 

reddik liten B

reddik liten 9Steg 2:

Bland en liten mengde vann og mel til du får en tykkflytende pasta, som lim.

 

reddik liten 8Steg 3:

Så er det på tide å finne frem frøpakken. Jeg valgte reddiker denne dagen, men jobben er fort unnagjort, så du kan godt lage tape for salater, gulrøtter og mye annet i samme slengen.

 

reddik liten ASteg 4:

Les nøye hva som står bakpå frøpakken. Det viktigste når du skal lage frøtapen er å se hvor langt fra hverandre frøene må være. Når du skal så, må du også sjekke tidspunkt, dypde og hvor langt fra hverandre rekkene bør være.

 

reddik liten 7Steg 5:

Brett papirremsen i to og åpne den igjen før du begynner, da blir det lettere å få til bretten når frøene er på plass. Legg en liten klatt melpasta på papiret og plasser et frø opppå (eller flere hvis frøpakken sier det). Husk avstanden. Brett over den andre delen av remsen og klem lett sammen.

 

reddik liten 6Steg 6:

Legg de ferdige remsene utover og la melpastaen tørke. Når du har sådd og vannet frøtapen, løser melet og papiret seg opp og frøene får utvikle seg fritt.

 

reddik liten 5Steg 7:

Frøtapen oppbevares mørkt, kjølig og tørt til du er klar til å plante den ut. Jeg rullet sammen mine og la dem i en egnet boks.

 

reddik liten 3Steg 8: Merk boksen tydelig med type frø og informasjon du trenger når du skal så. Husk også at papiret i frøtapen suger til seg en del vann, så vann rikelig etter at du har sådd.

 

 

Line Almhjell er oversetter og frilansjournalist. Hun bor på Grünerløkka i Oslo med mannen sin og en hel haug grønne plantevenner. Hun tester sine grønne fingre både på kjøkkenbenken, i vinduskarmene og på balkongen.

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Prøv dette med fuglematen

Vinterstell for oliventre

Lag ditt eget urtesalt

Lagre

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Gartnertips, Inspirasjon, Kjøkkenhage, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen