
Skulle du ønske at hagen din var hakket lunere slik at du kanskje kunne ha plantet de plantene som er på grensen til å overvintre?
Selv om klimaet i din klimasone ikke matcher herdighetsgraden som står på plantene, kan du gjøre noen grep for å lage et lunere mikroklima i hagen.
Usikker på klimasonen der du bor? Mer om herdighet og klimasoner kan du lese her.
Mikroklima – hva er det?
Et mikroklima er rett og slett en lokal sone hvor klimaet er annerledes enn i det omkringliggende området. Et mikroklima kan gi muligheter for dyrking av vekster som ikke kan vokse i det omkringliggende området. Mikroklimaer brukes av gartnere ved omhyggelig valg av plantetyper og voksested. Et beskyttet sted kan redusere de klimatiske påkjenningene om vinteren. Kilde: Wikipedia

Sett opp skjerming for vinden
Er hagen din utsatt for kald trekk, kan du starte med å plante en rad med skjermende busker mot den kanten det trekker i fra. Plant gjerne også en noe lavere hekk i framkant av buskrekken. De bakerste høye buskene vil stoppe noe av vinden, men ofte vil det blåse over toppen av buskene og slå ned igjen i framkant. Derfor bør du plante den lave hekken foran, som vil være med på å bremse vinden betraktelig.
Forslag på busker bak
Syringa josikaea, ungarsk syrin er hardfør og tåler en trøkk, og kan derfor fint stå i mot vinden.
Amelanchier spicata, søtmispel er en annen tøffing som også fint tåler å vokse der det blåser.

Forslag på lavere hekk foran
Aronia melanocarpa `Hugin´, svartsurbær er en hardfør og flott kompakt busk som tåler det meste. Den får også sunne spiselige bær og med en høyde på en meter vil den passe fint på innsiden av buskrekken.
Weigela florida `Korea´, klokkebusk er en annen tøffing som blomstrer vakkert utover sommeren med parvis røde klokker. Tett i veksten og med ca 1,5 meter i høyde er den en fin tett hekk som tåler vind.

Lag varmere jord
Er jorden tung og våt, det vil si kald, bør du tilsette sand. Drenert jord holdes varmere. Legger du i tillegg noen store steiner i bedet, vil disse avgi varme til plantene dine langt utover kvelden.
Steinbedplanter er varmekjære og trives derfor ekstra godt i mellom store steiner.
Andre smarte tips
- Unngå å plante der kulden legger seg først om høsten, det vil si i dumper og sideskråninger der rimfrosten legger seg tidlig om høsten.
- Lag lune kroker i hagen av levegger og plant de mest varmekjære plantene i det stille og solrike hjørnet.
- Dyrk plantene i store potter, som så kan fraktes inn på høsten før kuldegradene kryper for langt ned mot minus.
- Beskytt de varmekjære planter mot altfor mye regn sent på høsten. Tørr jord gir som regel sikrere overvintring. I tillegg kan plantene pakkes inn med for eksempel strie eller annet materiale som puster.

Kristin Granum Skoglund er blomsterdekoratør, gartner og driver eget firma, Tun & Hage. Hun bor på en liten plass i solhellinga med utsikt over Mjøsa, og lager mye vakkert for hagemagasinet Hageliv & Uterom og Lev Landlig i tillegg til Min Oase.
Les også på Min Oase:
Nybegynner? Fem sikre sommerblomster du kan så