Lag vår i stuen med Primula

Tekst: Tonje Bergh/Plantmania.no
kommentarer
Lag vår i stuen med små grep. Alt du trenger, er Primula.
Rosa og romantisk, og herlig vårlig. Foto: Tonje Bergh

Nå er den endelig her, sesongens Primula!

Helt siden viktoriatiden har det vært en lidenskap å dyrke Primula i vinduskarmen og i hagen. Denne fargerike potteplanten varer kanskje ikke så lenge, men til gjengjeld varmer og sprer den vårlige følelser desto mer.

Lag vår i stuen med små grep. Alt du trenger, er Primula.
Nå fylles hagesentrene opp med vakre, fargerike, norskproduserte Primula. Foto : Tonje Bergh

Primula kommer av ordet ”primus” som betyr først. Navnet kler planten godt, da dette er en tidligblomstrende plante og kanskje for mange den første potteplanten de kjøper i det nye året. Med sin rikelige blomstring og mange flotte farger fra hele fargeskalaen, er Primula en populær plante. Interessen for Primula er stor i Nord-Europa og det meste som finnes av Primula i det norske markedet er produsert i Norge.

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

Dekorasjonstips for Primula

Primula er en av få planter som kommer i alle farger; hvit, gul, rosa, rød, fersken, blå, lilla, og nyanser av disse. Den gjør seg også best sammen i grupper, gjerne flere farger sammen. Pynt med noen gress-strå, bast eller små greiner, gjerne selje med gåsunger på. Primula er en plante som tar seg godt ut flere sammen. Et stort fat eller en stor potte med flere planter, gir et flott syn. Med enkle grep har du en følelse av vår i stuen.

 

 

Lag vår i stuen med små grep. Alt du trenger er Primula.
Begerprimula, eller Primula obconica om du vil. Foto: Floradania.dk

 

Medisinplante fra fjellområdene

Primula kommer opprinnelig fra fjellområdene i Europa og de tempererte områdene av Asia og Nord-Amerika. Det er bare noen få arter av primula som brukes som stueplanter, de fleste vokser vilt eller finnes som hageplanter. Primula har en lang historie som medisinplante og før i tiden ble Primula ofte brukt for å lindre ledd- og hodesmerter.

Primulaslekten inneholder over 500 arter, og det finnes ville arter av Primula både i Europa, Asia og Nord-Amerika. Det latinske navnet på stueprimulaen er Primula vulgaris. Vulgaris betyr vanlig, og henspiller nettopp på at det finnes vill primula også i Norge. Blomstene dufter mildt og godt, særlig de gule.

Primulaen kan settes ut i hagen om våren, men er en typisk ”bruk og kast” – plante. Sesongen for denne planten er kort, de er her bare for en liten stund, så nå er det bare å fylle stuen opp med Primula i vårlige farger.

 

Lag vår i stuen med små grep. Alt du trenger er Primula.
Denne storblomstrede primulaen heter Primula vulgaris. Vakker, ikke sant? Foto: Floradania.dk

Slik lykkes du:

  • Primula bør plasseres lyst, men ikke direkte sollys
  • Lar du planten stå kjølig, står den lengre
  • Holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann
  • Med mindre du vil ta vare på planten fram til våren, trenger du ikke gjødsle.

 

Tonje Bergh har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet. Hun var flere år daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter. I dag driver hun planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har bl. a skrevet hageboken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

 

Mer moro fra Min Oase:

Slik holder du liv i Hortensia

Så mye vann skal sukkulenter egentlig ha

Slik steller du orkidéen din (glem alt du har hørt om et eggeglass med vann i uka)

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inne, Inspirasjon, Planter, Tips&råd

Siden fortsetter under annonsen