Lage gjerde selv

Kristin Granum Skoglund/Lev Landlig
kommentarer
gjerde_med_tre_509799

 

Overalt i hagen finnes det små rom… Men det er ikke bestandig vi ser de ved første øyekast! Mitt lille hagerom ligger som en passasje mellom en bratt skråning og veggen til gammelstuggua, i halvskyggen innunder store tunge syriner. Langs kanten på skråningen vokser tre gamle epletrær, og det var her at det plutselig dukket opp et rom! Rommet har jo selvsagt alltid vært her, men det var først nå jeg så det! Det enkle, lette gjerdet ble plassert mellom trærne, noen stauder fulgte etter … og vips!

 

Blogginnlegget forsetter etter annonsen

lage gjerde selv
Et gjerde hele veien kan kanskje virke litt vel stramt, og derfor tenker jeg å avslutte rommet med å plante en peonhekk i halvskyggen mellom gjerdet og det ytterste epletreet. Peoner kan stå i ro i årevis! FOTO: Trude Lindland

 

Lage gjerde selv 

Skal du tynne ut buskaset i ytterkanten av hagen eller skal du legge opp ved, så legg til side noen få granlegger som du kvister. Disse er supre staur for klatreplanter eller for bruk til gjerder. Bruk et spett til å lage hull før du kjører to staur parallelt i bakken. Nye staur legges så mellom disse og bindes fast med ståltråd. Du bestemmer avstand og høyde selv. Du kan også lage en beslektet grind eller fortsette med en  ny gjerdestubb for gjentagelse.

 

gjerde
Gamle, koselige stauder står godt til det rustikke gjerdet, som her; blå sibiriris. Plant gjerne på begge sider, men husk små «pauser» slik at gjerdet også synes. FOTO: Trude Lindland

 

Tips: 

Stauren råtner ikke så lett i bakken om enden forkulles over et bål.

 

lage gjerde selv
Enkelt og flott! Med barken på får gjerdet et naturlig og sjarmerende uttrykk. FOTO: Helge Eek

 

Lag rom i hagen

Hageopplevelsen blir større om du kan vandre fra rom til rom, og selv den minste hageflekk vil virke større. Hvert rom behøver ikke å være så stort, det kan like gjerne være et lite bokhjørne med en busk og en liten klatrevegg, akkurat stort nok for en stol. Et lite gjerde kan lede oss inn i hagen, så hvorfor ikke la gjerdet få understreke at det er en gjennomgang fra gardsplassen i front til hagen på baksiden. Store, åpne flater kan kanskje være like utfordrende, fordi vi ofte ikke vet hvor vi skal begynne. Start med å dele av et parti med en gjerdestubb og plant noen store busker som forlengelse i den ene enden. Lager du i tillegg en vinkel på gjerdet, vil du plutselig få en krok som kan innredes – som en frokostplass, eller et lekeområde. Grønnsakshagen kan også bli enda flottere med et lite gjerde.

 

 

 

Mer inspirasjon fra Min Oase:

Pelargonium – en storfavoritt!

Gjør hagen høstfin

Få en vakker hage med akeleier

Kommentarer

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

MinOase Inspirasjon

Siden fortsetter under annonsen