
Drømmehagen! Det var ikke det første Signe Dons tenkte da hun så hagen ved Iddefjorden, rett ved Strømstad i Sverige, en varm junikveld i 2002. Da var hagen nemlig helt gjengrodd. Men hun kjøpte den, sammen med det koselige lille steinhoggerhuset. Hagen hadde ikke vært gjort noe med på flere år. Gresset sto til langt over knærne. Det første hun gjorde var å klippe ned alt gresset for å få et overblikk. Og da dukket det opp både gamle urteplanter og andre vekster. Det var i hvert fall et utgangspunkt!

Men hvor begynner du for å skape drømmehagen? Signe begynte med å sette seg ned – og se. Se hvor sola kommer, hvor det er fint å sitte, hvor vil man trives. Hun prøvde seg fram. Midt i hagen fant hun til slutt det ideelle stedet for å sitte og kose seg sommerkveldene. Hun var i gang med en plan for hagen.
– Jeg ville ikke ha den typiske norske hagen. Der planter man gjerne inntil husveggen, så er det en stor, tom plen og en tujahekk. Så setter man seg inntil husveggen – og ser ut på den åpne plenen. Det er kjedelig.

Nei, her var det fram med skisser og fantasi. Og mye planlegging. Her er ingenting overlatt til tilfeldigheter. Signe jobber som fotograf, og er vant til å tenke komposisjon og linjer. Så hun har satt seg ned og planlagt nøyaktig hvilken utsikt hun vil ha fra akkurat der hun sitter – fra alle vinkler. Kan en busk midt på plenen skape litt spenning og dybde? Kanskje plasseringen av urtekassene lager en fin linje gjennom hagen? Fargene er også nøye planlagt. – Jeg vil at fargene på blomstene skal stå i stil med huset. Dette er et gammelt hus malt i en dus farge, da passer det fint at blomstene også er i sarte farger.

Signe har fått satt opp både et gjestehus og et lite drivhus til å dyrke tomater og basilikum i. Og utenfor gjestehuset har hun anlagt en liten dam. Vannet kommer fra innsjøen like ved. De første vannliljene hun kjøpte, overlevde ikke. Da gikk hun ned til innsjøen og hentet noen vannliljer derfra. Og de ser ut til å trives!

For Signe er det viktig å skape rom i hagen. Det skal ikke være forutsigbart. Det første hun gjør når hun kommer hit, er å gå en tur i hagen og se hvordan det står til. Hun vil kunne runde et hjørne og se noe nytt, ikke ha oversikten over alt på én gang. Nederst i hagen er hun i gang med å lage en hage inspirert av japansk hagekunst. Den japanske stilen er stram med rene linjer, og har et helt annet uttrykk enn den mer frodige stilen ellers i hagen. Den skal hun utvikle videre – etter hvert. Det er viktig at det ikke blir et ork.

Og nyter hagen sin – det gjør hun. – Jeg har flere favorittsteder. Det er ett om morgenen, ett om ettermiddagen, og et annet om kvelden. Da er det så fint å sitte på høyden bak huset på en skinnfell med et glass vin og se kveldssola filtreres gjennom hagen. Det er godt for sjela.
